"Jag har alltid gillat att vara aktiv och hitta på saker", säger Daniel Bertov. Foto: Thomas Rödin

Röglebacken Daniel Bertov: ”Det var kanske inte helt självklart att det skulle bli just hockey”

ÄNGELHOLM.

Daniel Bertov växte upp i Husqvarna, strax utanför Jönköping och hade bara knappa 200 meter till närmsta uterink. Och det var där på Vapenvallen som han vid 3 års ålder tog sina första skridskoskär.

Av
Thomas Rödin

– Det var kanske inte helt självklart att det skulle bli just hockey för mig eftersom ingen i släkten spelat tidigare. Men farsan hade biljetter via företaget så under hela min uppväxt var vi alltid på HV:s matcher i det som då hette Rosenlundshallen. Jag började spela knattehockey när jag var 4 år och sen rullade det på med Björnligan och juniorlagen, berättar Daniel.

Var det helt självklart för dig att det var hockeyn du skulle satsa på?

– Nä, jag hade nog drömmar om att bli både kock och arkitekt, men när jag kom in på hockeygymnasiet så bestämde jag mig ändå för att se hur bra jag kunde bli rent hockeymässigt. Det ena utesluter ju inte det andra, och jag har ju fortfarande möjlighet att prova på andra yrken när jag lagt skridskorna på hyllan. Det fanns en tid när jag spelade i division ett som jag funderade på att istället satsa på en civil karriär. Jag utbildade mig även till IT-konsult, men sen befann jag mig helt plötsligt i Leksand och SHL istället.

Jag kände väl att jag hade kört fast lite och stod och stampade på samma ställe.

Efter att ha spelat i HV71 upp till J18 lämnade han Jönköping för att istället göra en säsong i Troja Ljungbys J20-lag. Därefter gick flyttlasset till Karlstad och Färjestads J20- lag där han blev assisterande kapten och även fick testa på SHL-spel i fem matcher. Han lyckades dock aldrig riktigt slå sig in i A-laget och istället följde fem säsonger i division 1 i en rad olika klubbar.

– Jag kände väl att jag hade kört fast lite och stod och stampade på samma ställe. Men i precis samma veva som jag började fundera över min framtid så kom det ett anbud från Leksand som jag nappade på. Jag spelade de avslutande matcherna i Allsvenskan och säsongen därpå blev det spel i SHL. Det är otroligt hur fort allting kan vända här i livet.

Efter en bra säsong med Leksand i Allsvenskan säsongen 2017/18 väcktes intresset från SHL och Daniel beslutade sig att tacka ja till ett erbjudande från Rögle.

– Jag kände att jag hade haft en bra utveckling under mina år i Leksand och var redo för nästa steg i min karriär. Efter att ha suttit ner med Chris kände jag att jag ville vara med på den spännande resa som Rögle gett sig in på.

Ett klokt beslut skulle det visa sig då Daniel har fått regelbundet med speltid och tagit en allt större roll i Rögles lag. Han beskriver själv att den ökade speltiden gett än mer självförtroende och att han växt med uppgiften.

–Det har känts bättre och bättre och efter en tuff start för laget så är vi nu helt fokuserade på att vi ska ta oss till slutspel. Som spelare är jag väl en klassisk tvåvägsback som prioriterar försvaret men hänger gärna med i anfallen om tillfälle ges.

Hur ser du på framtiden?

– Precis som de flesta andra idrottare så är jag så klart nyfiken på att ta reda på hur bra jag kan bli. Och skulle jag få chansen att prova på att spela i någon utländsk liga så är det så klart intressant. Samtidigt har jag en flickvän som bor i Jönköping och har ett bra jobb och sitt nätverk. Därför har jag alltid prioriterat att hon ska kunna bo kvar och inte behöva flytta runt. På sikt ser jag gärna att vi slår oss till ro i Jönköping, och om vi får barn så är det ju där våra respektive familjer finns.

Daniel har alltid gillat att ha liv och rörelse omkring sig och spenderar gärna fritiden med att spela golf eller padel. Han har också ett stort matintresse och tycker att få utlopp för sin kreativitet i köket tillsammans med flickvännen.

– Jag har alltid gillat att vara aktiv och hitta på saker. Att laga mat är otroligt kul och ett bra sätt att fokusera på något annat än hockeyn. Här i Ängelholm hänger jag mycket med killarna i laget och tar gärna en fika och spelar kort på Sjöholms med Simon Ryfors och Jesper Williamsson. Sen har jag många kompisar kvar hemma i Jönköping, och försöker såklart umgås med min flickvän så mycket jag bara kan.

Om du ska ge ett råd till unga hockeyspelare. Vad blir det då?

– Prioritera skolgången. Man behöver absolut inte ha högsta betyg i allt, men allting blir så mycket enklare efter karriären om du har fullföljt gymnasiet. Som hockeyspelare så vet man dessutom aldrig hur länge karriären varar och alla kan ju inte bli tränare. Så satsa på att ha en civil utbildning i grunden är mitt råd.

Personligt

Namn: Daniel Bertov

Ålder: 26 år

Bor: Ängelholm

Familj: Flickvän

Position: Back

Tidigare klubbar: HV71, IF Troja-Ljungby, Färjestad BK, Nittorps IK, Olofströms IK, Mariestad BoIS, Leksands IF

Publicerad 16 January 2019 11:53