Moa Jacobsson, Minna Börjesson och Emilia Rydell går på Rögles träning för tjejer. Tränare är Ellinor Rydell.

Moa Jacobsson, Minna Börjesson och Emilia Rydell går på Rögles träning för tjejer. Tränare är Ellinor Rydell. Foto: Martin Wingren

Rögles satsning får tjejer att börja med hockey

"Drömmen är ett flicklag och ett damlag"

ÄNGELHOLM.

I höstas drog Rögles satsning på hockeyträning för tjejer igång. Tränaren är nöjd med uppslutningen och hoppas en dag att Rögle får ett damlag.

Av
Martin Wingren

Det är torsdag eftermiddag och isbanan i Akademihallen bredvid Lindab arena är full med aktivitet. "Nu ska alla djuren i havet röra sig", ropar tränaren Ellinor Rydell till tjejerna som värmer upp med lek innan det är dags att spela. I september drog Rögle igång sin tjejsatsning och tränaren är nöjd med hur det blivit.

– När vi skulle starta träningen så hade jag en dröm, att om vi var 20 tjejer som tränade så skulle jag vara lycklig. Och vi är runt 18-20 stycken. Det är så klart önskvärt att vi blir ännu fler, säger Ellinor Rydell.

Tjejerna som deltagit har varit i åldern 4-14 år.

– Hockey är en idrott för alla och vi måste jobba mer aktivt för att lyfta tjejhockeyn. Men det börjar hända saker på flera fronter, säger Ellinor Rydell och fortsätter:

– Generellt för alla sporter är att det är svårt att få både tjejer och killar att fortsätta när de blir lite äldre. För tjejerna så måste de känna att det finns satsningar, som TV-pucken för tjejer.

Målet är att någon gång få ihop till ett damlag i Rögle.

– Kan vi samla fler och få yngre att fortsätta så, vi måste börja underifrån och bygga. Drömmen är ett flicklag och ett damlag, säger Ellinor Rydell.

Några som har tankar om att spela hockey på elitnivå är 11-åriga Emilia Rydell och Moa Jacobsson, som spelat i över fem år och som stod på skridskor redan när de ännu mindre.

– Vi har en dröm om att spela i landslaget, säger de.

Just nu spelar de både blandat med killarna och går på tjejträning på torsdagar.

– Det är ett bra sätt att få fler tjejer att börja med hockey, säger de.

Emilia Rydell, Minna Börjesson och Moa Jacobsson tränar hockey.

Emilia Rydell, Minna Börjesson och Moa Jacobsson tränar hockey. Foto: Martin Wingren

Publicerad 14 December 2018 10:30