En ny utbildning, som delvis är förlagd till flygplatsen i Ängelholm, har dragit igång.

En ny utbildning, som delvis är förlagd till flygplatsen i Ängelholm, har dragit igång. Foto: Mostphotos

Ny utbildning ska lösa brist på flygplatspersonal

Av
Martin Wingren

ÄNGELHOLM/KLIPPAN. En ny utbildning till flygplatstekniker har dragit igång. Det är Ängelholm Helsingborg Airport som samarbetar med Klippans gymnasieskola om den nya inriktningen , som drar igång från och med hösten 2018 inom fordons- och transportprogrammet.

Det är en yrkesförberedande utbildning som ger en flygplatsteknikerutbildning och en möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet på olika flygplatser runtom i Sverige. Hittills har det inte funnits någon flygplatsteknikerutbildning i södra Sverige utan alla nyanställda måste få utbildning när de anställs.

"Behovet och arbetsefterfrågan inom branschen är stor och där föddes idén om att göra ett samarbete mellan gymnasieskolan och flygplatsen. Detta skapar en möjlighet både för flygplatser men även för elever att efter gymnasiet vara färdigutbildade och ta sig direkt ut i arbetslivet", skriver flygplatsen på sin hemsida.

De två första åren är förlagda på Tegelbruksskolan. I den första utbildningsdelen ingår fordon, transport och kärnämnena. Den sista delen av utbildningen, det tredje och sista året, utförs på flygplatsen. Man samarbetar också med andra flygplatser i regionen; Halmstad, Kalmar och Jönköping, där praktik kan bli förlagd.

Publicerad 08 November 2018 13:39