Varma handen är en nystartad ideell förening i Ängelholm. Några av de engagerade är Helen Rahmberg, Sandra Rahmberg Kant och Marianne Björneborn.

Varma handen är en nystartad ideell förening i Ängelholm. Några av de engagerade är Helen Rahmberg, Sandra Rahmberg Kant och Marianne Björneborn. Foto: Martin Wingren

Ny grupp vill räcka ut en värmande hand till behövande

ÄNGELHOLM.

Ett par engagerade Ängelholmsbor har dragit igång en ny ideell grupp, Varma handen. De vill hjälpa hemlösa och andra behövande i staden.

Av
Martin Wingren

Gruppen drog igång för bara en dryg vecka sedan och det är i dagsläget fem personer som engagerar sig. Delar ut kläder och sovsäckar eller ger en värmande kopp kaffe eller soppa till personer som farit illa och lever utsatt på olika sätt.

– Vi är ute och går nästan varje dag och delar ut, säger Mona Nilsson som är en av de engagerade.

– Det handlar också om att vara medmänniska och sträcka ut en hand, att bara vara där, säger Sandra Rahmberg Kant.

De engagerade fick kontakt via Facebook, där de startat gruppen Varma handen Ängelholm efter att tyckt att det saknades initiativ för att hjälpa exempelvis hemlösa i Ängelholm. De har fått in gott om kläder och sovsäckar men hoppas att sponsorer ställer upp med annat som behövs.

– Många butiker slänger ju saker, då skulle de kunna skänka till oss istället. Eller någon smörgåsbutik, så att vi kan dela ut smörgåsar när vi är ute och vandrar. Vi skulle även vilja behöva hygienartiklar. Vi hoppas kunna få ett nätverk som hjälper oss, säger Mona Nilsson och fortsätter:

– I dag är det bara vi fem och vår privata ekonomi som vi har som budget.

Sandra Rahmberg Kant är engagerad i Varma handen ihop med sin mamma Helen Rahmberg (till vänster) och Marianne Björneborn.

Sandra Rahmberg Kant är engagerad i Varma handen ihop med sin mamma Helen Rahmberg (till vänster) och Marianne Björneborn. Foto: Martin Wingren

De engagerade har det gemensamt att de är utbildade och verksamma inom vården på olika sätt och några av dem har specialkunskaper kring psykisk ohälsa. Förhoppningen är även framöver att kunna få hjälp med att få tag på en lokal, för att de behövande ska ha någon plats att värma sig på. För behovet är stort menar de.

– Vi har träffat på 15-20 personer men det är ett stort mörkertal. Det är många som sover hos kompisar till exempel och då syns de inte i statistiken, säger de.

– Sedan vill vi även hjälpa fattigpensionärer som är en grupp som blir större, men där är det många som tycker det är skamligt att be om hjälp, fortsätter de.

Hjälpa till?

Läs mer på Varma handen Ängelholm på Facebook eller mejla till varmahanden.angelholm@gmail.com

Publicerad 07 November 2018 14:36