Emma Wernersson och Madelene Larsson tränar och tävlar i bmx.

Emma Wernersson och Madelene Larsson tränar och tävlar i bmx. Foto: Martin Wingren

Bmx-mammor intar banan: "Blev frälst från första dagen"

Tränar ihop med barnen

ÄNGELHOLM.

I föreningen Engelholms bmx finns idrottsmammorna som gör mer än att hämta och lämna barnen eller bara titta på. De hoppar själva upp på cykelsadeln och ger sig i kast med banorna.

Av
Martin Wingren

– Vi måste ändå vara här när barnen kör om det skulle hända något, så då tänkte vi att vi lika gärna kan vara med själva, säger Emma Wernersson och Madelene Larsson som har två söner respektive två bonusdöttrar som tränar och tävlar.

De tillsammans med andra kvinnor har bildat Team Stoltsisters inom föreningen Engelholms bmx.

– Det är fler som börjat träna när de sett att vi mammor börjat. Vi är ett tiotal på damsidan som tränar. Barnen tycker bara det är kul att vi är delaktiga, säger Emma Wernersson.

För Madelene Larsson är det första året som bmx-cyklist men hon har redan fastnat för sporten rejält. Hon kom in i sporten sedan hon börjat åka på träningar tillsammans med sina två bonusdöttrar och deras pappa som redan utövat sporten i flera år innan de träffades. Det var nyfikenheten som gjorde att Madelene Larsson tänkte att hon också skulle börja.

Emma Wernersson tränar bmx samtidigt med sönerna Kian och Elijah Frykman. Även Madelene Larsson har börjat köra i Engelholms Bmx.

Emma Wernersson tränar bmx samtidigt med sönerna Kian och Elijah Frykman. Även Madelene Larsson har börjat köra i Engelholms Bmx. Foto: Martin Wingren

– Jag blev frälst från första dagen. Man måste vara modig när man cyklar på banorna på en bmx, det gör ont ibland när man landar med cykeln, säger hon.

Samtidigt är det en gemenskapsfaktor när hela familjen är iväg och tränar. Det blir mycket resande.

–Vi har ju träningar ända upp till Uppsala och i Danmark. Det är kul att kunna träna ihop hela familjen, säger Madelene Larsson och Emma Wernersson.

Tjejerna i Team Stoltsisters är med i tävlingar över hela landet och helgen den 20-21 oktober är det läger för alla cruiserdamer från alla klubbar i Sverige på Engelholms bmx-bana.

Bmx finns i nio klubbar runt om i landet, berättar Per Frykman som är ledare i Ängelholmsföreningen och sambo med Emma Wernersson. Han ser gärna att tjej- och damsidan i föreningen och inom sporten generellt växer.

– Antalet tjejer i sporten ökar men det är för lite. Men det är en liten cykelsport, vår klubb är en av de större i landet med runt 108 cyklister totalt i ålder från 4 upp till 62, så det är en bra spridning, säger han.

Foto: Martin Wingren

Publicerad 08 October 2018 10:31