Jesu grav – i Starby. Urban Lennartsson har samlat på sig stenar hos grannar som han bygger upp bibliska platser med.

Jesu grav – i Starby. Urban Lennartsson har samlat på sig stenar hos grannar som han bygger upp bibliska platser med. Foto: Martin Wingren

Han har byggt Jesu grav på sin gård

ÄNGELHOLM. På en gård i Starby utanför Ängelholm håller ett Jerusalem och Betlehem i miniatyr på att växa fram. Urban Lennartsson bygger en upptäckspark i stil med Astrid Lindgrens värld – fast med bibeln som tema.

Av
Martin Wingren

På plats finns till exempel Jesus grav, Golgata och Genesarets sjö. Urban Lennartsson, som är präst men även byggnadsingenjör och snickare i botten, håller på att bygga upp Bibelns värld dit han hoppas att exempelvis skolklasser, turister och konfirmandgrupper letar sig för att lära sig om bibeln och historia.

– Då kan de slå sig ned på läktaren här, så blir det ett film- och ljusspel för att få grepp om Gamla testamentets historia, säger Urban Lennartsson och visar den plats där han håller på att bygga upp en modell över Jerusalem under Jesu tid.

Bibellandet är tänkt att öppna till våren. Urban Lennartsson driver även festlokal och Bed and breakfast på gården som han tog över för två och ett halvt år sedan.

Golgata, där Jesus ska ha korsfästs.

Golgata, där Jesus ska ha korsfästs. Foto: Martin Wingren

– Jag kommer även att använda festlokalen i samband med Bibelns värld. Efteråt kan man gå in och äta en biblisk måltid.

Vad består en sådan av?

– Det kan vara hummus, linssoppa och ett tunt bröd och olika såser att doppa brödet i.

Urban Lennartsson har även byggt en replika av Jesu grav, komplett med den sten som rullades för som dörr. Han ska även bygga upp en miljö med det stall där Jesus föddes, där grannens får och getter ska få gå fritt omkring under bibellandets öppetsäsong.

Urban Lennartsson har samlat på sig mycket kunskap under sina turer som reseguide till Israel och Palestina och är med i Bibelsällskapet, som står som arrangör av Bibelns värld.

Det antika Jerusalem i miniatyr.

Det antika Jerusalem i miniatyr. Foto: Martin Wingren

När man pratar med folk så tycker de att det är spännande med bibelns historia. Jag vill bygga upp ett arkeologiskt och historiskt museum, det ska vara som ett mini-Skansen eller Astrid Lindgrens värld fast om bibeln, säger Urban Lennartsson och fortsätter:

– Här kan man även få en förståelse för likheterna och skillnaderna mellan kristendom, judendom och islam. Jag vill göra bibeln levande, ge en upplevelse och kunskap om hur det kan ha gått till. Och när folk får se hur jordnära det var så kortas kanske steget till att folk börjar tro själv.

Foto: Martin Wingren

Små hus i lera som ska hjälpa till att levandegöra det antika Jerusalem.

Små hus i lera som ska hjälpa till att levandegöra det antika Jerusalem. Foto: Martin Wingren

Här blir det en modell över Jerusalem. Urban Lennartsson bygger ett orangeri där besökarna ska kunna sitta.

Här blir det en modell över Jerusalem. Urban Lennartsson bygger ett orangeri där besökarna ska kunna sitta. Foto: Martin Wingren

Genesarets sjö, i Urban Lennartssons version.

Genesarets sjö, i Urban Lennartssons version. Foto: Martin Wingren

Publicerad 21 June 2018 08:30