Lars Nyander (S), kommunstyrelsens ordförande, tog första spadtaget.

Lars Nyander (S), kommunstyrelsens ordförande, tog första spadtaget. Foto: Martin Wingren

Första spadtaget för ny stadsdel

"Kommer vara ett av de mest populära områdena"

ÄNGELHOLM.

En ny stadsdel ska växa fram i Ängelholm, med 2 000 bostäder. Nu har första spadtaget tagits.

Av
Martin Wingren

Nya stadsdelen Fridhem kommer under de närmaste åren att anläggas vid Ängelholms IP, vid Kullavägen. Det kommer att bli blandad bebyggelse med både bostads- och hyresrätter i flerbostadshus och radhus. Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) tog det första spadtaget i byggandet, där mark- och VA-arbeten varit igång under en tid, som han beskriver som en historisk händelse för Ängelholm.

– Tillsammans med Stationsområdet kommer det att bli över 4 000 nya bostäder i Ängelholm. Det händer mycket under de kommande tio åren, hjulen snurrar som de ska i staden. Det är en helt ny stadsdel som växer fram, inte bara ett kvarter. Det kommer vara ett av de mest populära områdena i Ängelholm, säger Lars Nyander.

I dag bor det runt 42 000 personer i Ängelholm och målet på 50 000 närmar sig i och med de stora byggprojekten, menar kommunstyrelsens ordförande.

Mikael Ask och Gert Persson från Murum, Stephanie Lenngren och Sara Johansson från Boet Bostad.

Mikael Ask och Gert Persson från Murum, Stephanie Lenngren och Sara Johansson från Boet Bostad. Foto: Martin Wingren

– Det är ett centralt läge med närhet till stationen. Det kommer att bli aktuellt med ny skola, kanske ny livsmedelsverksamhet, så det blir en helt ny stadsdel. Jag hoppas att även yngre flyttar hit, problemet är hyrorna i dag när det byggs, men det kommer även att byggas mindre lägenheter, säger Lars Nyander.

I en första etapp kommer Tegel Fastigheter att bygga 78 hyresrättslägenheter, ettor till fyror med betoning på två- och trerumslägenheter. Byggstart är under första kvartalet 2018 och bostäderna beräknas vara klara årsskiftet 2019/2020.

– Det kommer att bli ett Mer-koncept med poolbilar och gemenskapsutrymmen. Det blir ett centrumnära boende med närhet till stationen. Vi har haft ett bra samarbete med politiker och tjänstemän i Ängelholm, säger Fredrik Almqvist som är företagets vd.

Övriga entreprenörer som ska bygga i etapp 1 är Wästbygg, Boet Bostad, Skanska och Murum.

Publicerad 05 December 2017 00:00