Maria Selway är drogförebyggande samordnare i Ängelholms kommun som bjuder in till informationsträff för föräldrar den 4 april. ?Foto:?Martin Wingren

Maria Selway är drogförebyggande samordnare i Ängelholms kommun som bjuder in till informationsträff för föräldrar den 4 april. ?Foto:?Martin Wingren

Öppen droghandel på Stortorget i Ängelholm

ÄNGELHOLM. I Ängelholm ser man droganvändande och handel i samband med att ungdomar samlas på stan och kring Stortorget.

Droganvändandet har legat jämnt de senaste åren och sett till Skåne och landet i stort har Ängelholm låga siffror. Men i samband med att ungdomar samlats på gator och torg under vintern, något som vi tidigare skrivit om, har det även kommit signaler på att droghandel förekommer och att ungdomar röker cannabis.
– Överallt där ungdomar samlas finns det personer som vill sälja droger, så det är inget nytt. Men efter den senaste tidens händelser har vi sett anledning att ha en informationsträff för föräldrar, säger Maria Selway, drogförebyggande samordnare i Ängelholms kommun.
Hon menar att användandet av narkotika, när det gäller ungdomar handlar det nästan enbart om cannabis , kryper ned i åldrarna.
– Det förekommer att vi stöter på ungdomar ända ned i högstadieåldern som använder, säger drogförebyggande samordnaren.
Till temakvällen? kommer gruppchefen för områdespolisen i Ängelholm som pratar om cannabis i Ängelholm och en socionom med inriktning alkohol- och drogbehandling som pratar om vad föräldrar kan göra.
– Efteråt blir det frågestund och paneldebatt. Föräldrar har säkert frågor kring hur de kan stötta sina barn och hur de ska prata om droger med sina barn, säger Maria Selway.
Hon menar att det finns en liberal inställning bland unga till cannabis, hasch och marijuana. Något som bland annat påverkats av en liberal inställning i USA och Danmark.
– Användandet av cannabis har förskönats och det finns myter kring att det skulle vara mindre farligt än alkohol och andra droger. Men det är som att jämföra pest eller kolera. Forskning visar att det är farligt med cannabis, säger Maria Selway.
Drogförebyggande? samordnaren menar även att föräldrar bör vara tydliga i sin inställning till rökning av tobak.
– Det är större risk att de som röker cigaretter med tobak även provar cannabis. Så sätt gränser även när det gäller tobak, säger Maria Selway.
I höstas arrangerades en temakväll kring droger, då dök 50-60 föräldrar upp.
– Kommunpolisen tyckte vi skulle ha en träff till. Vi hoppas att det dyker upp minst lika många den här gången, säger Maria Selway.

Temakväll

Hålls tisdagen den 4 april klockan 18-20 i Hörsalen på stadsbiblioteket i?Ängelholm, ingen föranmälan krävs. Det bjuds på frukt och man delar ut böcker på temat. Även fältgruppen i Ängelholms kommun och drogmottagningen Maria Nordväst är på plats.

Publicerad 23 March 2017 08:00