Peter Winai, Leif Dehlin, Nalle Windahl och Eva Dahlberg har alla dragit sitt strå till årets litteraturrunda. Foto: Patricia Ståhl

Peter Winai, Leif Dehlin, Nalle Windahl och Eva Dahlberg har alla dragit sitt strå till årets litteraturrunda. Foto: Patricia Ståhl

Författare öppnar för dialog

Av
Patricia Ståhl

SKÅNE. Litteraturrundan öppnar möjligheten för läsarna att träffa skånska författare i alla genrer. I årets runda öppnar fler författare än någonsin sina dörrar för läsarna.
Det blir tredje året som Litteraturrundan anordnas i Skåne och målet är att inspirera människor till mer läsning och skrivning. Hela 180 författare från olika genrer kommer i slutet av april att ta emot lässugna gäster runt om i Skåne för att hålla workshops, inspirera eller bara föra en dialog om böcker och författarskap.

Uppmuntra till läsning

Det är Författarcentrum Syd som tillsammans med olika verksamheter i Skåne och Arbetarnas bildningsförbund, ABF arrangerar rundan.
– Vi arrangerar litteraturrundan för att vi vill uppmuntra till läsning, reflektioner och kreativitet, berättar Leif Dehlin som arbetar för ABF.
Författarna har själva fått välja tid och plats för mottagningarna vilket har resulterat till att många har valt att ta emot läsarna på samma tider på helt olika platser i Skåne. Det gör det svårare för de som åker på rundan att träffa flera författare eller stanna längre vid varje stopp.
– Det är något jag reflekterat över och får ta med mig till nästa års runda, säger Leif Dehlin.

Skrev på tåget

Litteraturrundan är en möjlighet för författarna att berätta om sig själva och sina verk direkt till läsarna, men det är endast en handfull författare från Nordvästra Skåne som anmält intresse att vara med i år. Nalle Windahl är en av de få författarna från nordvästra Skåne som ska vara med i rundan.
– Många tror nog att författare sitter och skriver från klockan åtta på morgonen till eftermiddagen men så är det inte för alla författare, säger Nalle Windahl som skrev boken ”En bok om en bög” på tåget, i kaffepauserna och efter att familjen gått och lagt sig på kvällarna. När han försökte få sin bok publicerad tackade förlagen nej. Tillslut valde Nalle Windahl att publicera boken själv. I Ängelholm kommer han att hålla en workshop om hur man skriver en bok och om utmaningarna med att ge ut en bok i egen regi.

Missa inte

Litteraturrundan hålls den 25 -26 april och författarna har mottagning runt om i hela Skåne.
Mer information om tider och plats för varje författare finns på litteraturrundans hemsida www.litteraturrundan.se. Där finns även presentationer av alla författarna

Publicerad 08 April 2015 00:00