Foto: Martin Bergström

Foto: Martin Bergström

Michelle Hall bromsar inte för någon

Vann SKCC överlägset i sin gokart

Av
Martin Bergström

SPORTSTIPENDIAT. Från lek till allvar. Michelle Hall bestämde sig för att satsa. Då blev det en överlägsen cupseger när hon summerade sin gokartsäsong.
Med hjälmen på har du ingen aning, men under det svarta visiret sitter Michelle Hall, 14 år, Lokaltidningens 19:e kandidat till sportstipendiet. Det är hon tack vare sina fantastiska tävlingar på motorbanorna runt om i Sverige, där hon susar omkring i sin gokart.
– Jag har skärpt till mig mer nu. Jag tog det inte på så mycket allvar innan. Nu har jag blivit tuffare på banan och blir sur om någon kör om mig, säger Michelle Hall.
Sur har hon inte behövt bli så många gånger denna säsong. I SKCC, Svensk karting champion cup, där hon tävlat i formel mini stod hon på pallen åtta gånger under säsongens nio deltävlingar. Den enstaka missen inträffade när hon blev knuffad av banan när hon var i ledning.
– Jag trodde inte det skulle gå så bra. Jag hade inte varit på pallen någon gång förra året, men jag har inte varit lika rädd i år, säger hon.

När hennes pappa lockade ut henne på racingbanan som väldigt ung fick hon börja köra, men då var det uteslutet att hon skulle tävla. De stora tuffa förarna på banan skrämde, men när hon insåg att hon kunde köra snabbare ändrades allt.
– Nu är jag inte alls rädd och är fokuserad på att köra om de andra och att inte släppa om någon. Ser jag luckan framför mig så vet jag att jag måste ta den direkt och inte tveka för att komma om, säger hon.
Michelle Hall är en av få tjejer som kör gokart och tävlar mot killarna på banan och de får snällt vika ner sig när hon trycker på gasen. Och nu bromsar hon inte för någon. Efter totalsegern i formel mini tänker hon fortsätta tävla i SKCC nästa år, men byta upp sig till en större klass, Rotax Max.

– Det går snabbare där och det är lite äldre som är med och kör. Jag kan nog inte räkna med att det går lika bra där som det gjort i år, men jag har ett mål att komma topp tio och att jag själv utvecklas som förare, säger hon.
Säsongen är över för i år, men hon håller igång en gång i veckan så länge det går att köra på hemmabanan på Klippans gokart.
– Man måste hålla igång och träna. Nu har jag fått en ny kart också som jag inte hunnit köra mycket med. Den är mycket snabbare och större, så jag måste träna till nästa säsong, säger hon.
Michelle listar - Så blir du en bra racingförare
1. Du måste ha bra fysik och vara tränad för att orka alla lopp
2. Tänka framåt och behålla fokus på det du gör
3. Måste se vad du kan göra bättre varje varv

Publicerad 22 November 2011 11:00