kanslichef Lena Tebring är en av dem som håller i trådarna inför Ängelholms första folkomröstning. Foto: Lotta Venhagen

kanslichef Lena Tebring är en av dem som håller i trådarna inför Ängelholms första folkomröstning. Foto: Lotta Venhagen

”Det har varit en hektisk tid”

Mycket arbete bakom Ängelholms första folkomröstning

Av
Lotta Venhagen

ÄNGELHOLM. Söndagen den 27 november ska ängelholmarna bege sig till röstlokalerna för den första folkomröstningen i kommunens historia. En av dem som håller i trådarna inför folkomröstningen är kanslichef Lena Tebring.
– Det har varit en hektisk tid och vi har haft att göra, konstaterar hon.

I början av augusti fick Lena Tebring och hennes medarbetare veta att det skulle bli folkomröstning, ett par veckor senare beslutades det i kommunfullmäktige och sedan var förberedelserna igång.
– Vi har haft sammanträden med valnämnden och i stort sett lagt upp det som ett vanligt val.
Utbildning av valförrättare, röstkortsutskick och information till allmänheten har varit några av förberedelserna.
– Vi försöker få så mycket uppmärksamhet om folkomröstningen som möjligt för vi vill verkligen ha ett högt röstdeltagande.
Med en dryg vecka kvar till röstningen har slutspurten satt in.
– Vi kommer att informera samt svara på frågor, sedan gäller de att ta emot förtidsrösterna, sortera dem och dela ut dem till röstdistrikten där de hör hemma.

Folkomröstningen

Förtidsröstning är möjlig under perioden 21-26 november på stadshuset, stadsbiblioteket samt biblioteksfilialerna i Vejbystrand, Munka Ljungby, Hjärnarp och Strövelstorp. Den 27 november har 20 röstlokaler öppet mellan klockan 10 och 18. 120 personer kommer att vara engagerade runt om i röstningslokalerna. 31 753 personer är berättigade att rösta. Budgeten för folkomröstningen är på 870 500 kronor. Av dessa går största delen till arvoden för dem som jobbar i röstlokalerna, 432 000, tryckkostnader och utskick av röstkort 175 000, samt informationskampanj 85 000. Resultatet av röstningen kommer att rapporteras på kommunens hemsida under söndagen. Det slutgiltiga resultatet presenteras på måndag eftermiddag den 28 november. Så röstar du: Alternativ JA i folkomröstningen betyder att du är för en ny trafikled i Klippanvägens förlängning genom Pyttebroområdet. Alternativ NEJ betyder att du är emot detsamma. Man kan även välja alternativet "Jag avstår från att ta ställning", eller att lämna in en blank röstsedel.

Publicerad 17 November 2011 00:00