Ann-Sofie och Marcus Hemme köpte gården i Starby för två år sedan. Döttrarna Sally och Emmy hjälper till i verksamheten.

Ann-Sofie och Marcus Hemme köpte gården i Starby för två år sedan. Döttrarna Sally och Emmy hjälper till i verksamheten. Foto: Martin Wingren

Lämnade stressen i Stockholm och fann lugnet i Starby

Familjen Hemme öppnade gårdsbutik och kafé

STARBY. Ann-Sofie och Marcus Hemme levde ett stressigt liv i Stockholm. Tills de flyttade tillbaka till Skåne och köpte en gård i Starby. Där har de byggt upp gårdsbutik och kafé.

Av
Martin Wingren

När de köpt gården döpte de den efter sitt efternamn till Hemmegården. Två år senare har de utökat sin sidoverksamhet med gårdsbutik, kafé, honungsproduktion och musteri och dessutom funnit lugnet för hela familjen.

– Folk undrar om vi inte fått det stressigare med att göra det här plus våra vanliga jobb men det här är vår hobby och det som ger oss energi till annat, säger Marcus Hemme.

Ann-Sofie, Marcus och döttrarna Emmy och Sally hjälps åt med verksamheten som de har fått snurr på, deras verksamhet spridit sig i takt med att allt fler besökare hittat dit.

– Det har blivit en familjeverksamhet, döttrarna är med och hjälper till, säger Ann-Sofie Hemme och ler.

– Det har gått fortare än förväntat och många tar en utflykt och åker hit. Gården har också blivit en knutpunkt i byn, många grannar kommer hit och vi får möta personer som vi inte annars hade träffat och har fått många nya bekantskapet och blivit välkomnade till byn, säger Marcus Hemme som började med biodling när de köpt gården.

De båda är ursprungligen från Skåne och bodde i Östra Ljungby innan de flyttade till Stockholm och bodde där i sju år. Men de ville bort från den stressiga tillvaron där och har nu hittat lugnet i Starby.

Hemmegården med butik och kafé har blivit en familjeverksamhet för familjen Hemme.

Hemmegården med butik och kafé har blivit en familjeverksamhet för familjen Hemme. Foto: Martin Wingren

–Vårt liv har blivit helt omkastat, vi har fått mer tid ihop som familj och blivit lugnare. Innan gick det mycket tid till pendling och när man kom hem var man trött, hjulen snurrade bara på, säger Ann-Sofie och Marcus.

– Jag har fått fler kompisar sedan vi flyttade hit, inflikar dottern Sally.

I somras byggde de ut gårdsbutiken med ett kafé i en gammal garagedel, där paret dessutom strävar efter att ha allergivänliga matvaror eftersom dottern har celiaki.

– Det började med att folk kom hit och köpte honung och must och då ville vi ge dem möjlighet att ta en fika. Nu har det blivit tvärtom, att folk kommer hit och dricker kaffe och köper med sig produkter. Vi är entreprenörer och vill inte sitta still utan hittar möjligheter. Vi kände att vi ville förvalta gården, säger Ann-Sofie och Marcus Hemme och fortsätter:

– Vi har utställningar här med lokala konstnärer och framöver har vi tankar om att ha ett nätverk för personer som har familjehemsplacerade barn, vi har själva en pojke som är familjehemsplacerad och vi hade den här tanken från början när vi flyttade hit.

Publicerad 23 December 2019 08:00