Jenny Fagerlund.

Jenny Fagerlund. Foto: Kajsa Göransson

Julromanen – en ny julfavorit

Vi tog en pratstund med Jenny Fagerlund

JUL. På senare år har det dykt upp en ny ingrediens i vårt julfirande – nämligen julromanen. Vi tog en pratstund med Jenny Fagerlund vars bok ”24 goda gärningar” nyligen släppts som pocket.

Av
Caroline Säfstrand

Du har skrivit julromanen 24 goda gärningar. Berätta lite om den!

– Boken handlar om Emma, som har svårt att gå vidare efter sin mans död. Till vardags driver hon en present- och inredningsbutik men finner ingen riktig glädje. Särskilt julen är extra jobbig då hennes man gick bort på julafton två år tidigare. En sen kväll hjälper hon en äldre man hem i snöstormen, något som ger henne idén att göra 24 goda gärningar, en för var dag fram till julafton. Under de här vintriga dagarna möter hon olika människor som kommer att påverka hennes liv mer än vad hon har räknat med. Boken handlar om ensamhet, hopp och om att våga gå vidare efter en förlust. Allt förpackat i en vintrig och julig miljö.

Hade du bestämt dig för att skriva en julbok?

– Jag bar på idén ganska länge innan jag skrev boken. Eftersom jag tycker väldigt mycket om julen och den är en tid för gemenskap och hopp kändes det bra att förlägga handlingen till just den här delen av året. Boken tar upp det fina med julen men också baksidorna som till exempel ensamhet.

Var kommer idén ifrån, något du hört, läst eller gjort?

– Jag ville skriva om en kvinna som förlorat någon hon älskade och hur hon tog sig igenom det. Jag ville även skriva om ensamhet. Många av oss ser ut att ha fantastiska liv, men man vet egentligen inte vad som sker under ytan och vilka bagage folk bär på.

Vilka ingredienser tycker du är viktiga i en julbok?

– Jag tycker att miljön är otroligt viktig och ville skapa en atmosfär med kryddiga dofter, tända ljus, kyla och stora koppar med te. Julen ska kännas inbjudande och varm även om man skriver om ganska svåra ämnen ibland.

Det har varit ett uppsving av julböcker i Sverige på kort tid, varför älskar vi julböcker?

– Intresset för feelgood har ju ökat enormt de senaste åren och jag tror att intresset för julböcker har ökat i och med det. Sedan är det en underbar tid på året som de flesta har en stark relation till. Oavsett om det är glädje, gemenskap, ensamhet eller sorg. Det är helt enkelt mysigt att drömma sig bort i en skön miljö medan det blir allt kallare och mörkare utomhus.

På tal om feelgood, vad gör en bok till en riktigt bra feelgood?

– Härliga miljöer, starka relationer, gärna någon hemlighet, en dos kärlek och en huvudkaraktär som går igenom någon form av positiv karaktärsutveckling. När jag läser en feelgood vill jag bli berörd, jag vill skratta, le, kanske fälla någon tår och känna att ah, vad härlig boken var när jag har läst klart den.

Kommer du själv ägna julledigheten till att läsa en julroman?

– Jag vill gärna läsa Jenny Colgans nya julroman ”Julafton på den lilla ön i havet”, ”Jag kommer hem till jul” av Joanna Bolouri samt lyssna på Therese Loreskärs nya ljudboksserie ”Jultrubbel i Snowdonia”.

Hur firar du helst jul?

– Vi startar alltid julaftonsmorgonen med en ordentlig julfrukost. Sedan tar vi en promenad till skridskobanan och åker skridskor samt fikar med varm choklad och bullar. Efter lunch firar vi jul med familj och släkt, tittar på Kalle Anka, äter massor med god mat, öppnar julklappar, umgås och spelar spel.

Familjen har ett sommarhus i Båstad – har ni firat jul där någon gång?

– Inte än, men jag skulle jättegärna göra det någon gång. Båstad är en av mina absoluta favoritplatser och vi är där så mycket vi bara kan.

Tio goda gärningar du kan göra i jul

1. Le och säg hej till någon du möter.

2. Berätta för någon vad den betyder för dig!

3. Ge en komplimang.

4. Välj ut tre böcker och lägg dem någonstans där andra kan ta dem.

5. Skänk bort kläder till någon som du vet behöver dem.

6. Fråga hur någon mår och lyssna på svaret.

7. Bjud någon på fika.

8. Lyft en person du tycker om eller som du tycker har gjort något extra bra.

9. Säg något uppmuntrande till en person som ger service.

10. Gör en god gärning för dig själv. Unna dig en stund med en kopp te, ett bad eller en bra bok.

Publicerad 19 December 2019 00:00