Lykke Karlsson och Tilde Gunnarsson tycker det är viktigt att ta vara på maten.

Lykke Karlsson och Tilde Gunnarsson tycker det är viktigt att ta vara på maten. Foto: Martin Wingren

Elever tog hand om rester – vann pris

ÄNGELHOLM. Elever på Errarps skola vann pris i tävlingen Resterkocken.

Av
Martin Wingren

Vi Det var barn i årskurs 4-9 över hela landet som var med i tävlingen, som går ut på att laga något av resterna i kylen. På Errarps skola blev det Lykke Karlsson och Tilda Gunnarsson i årskurs 4 och Antonio Persson i årskurs 6 som tog hem pris.

– Det är kul att vi vann, man känner sig stolt, säger Tilda Gunnarsson.

Hennes och Lykke Karlssons vinnande bidrag var stekt tacopizza.

Lykke Karlsson och Tilda Gunnarsson tog hem pris i tävlingen Resterkocken. Här med läraren Lotta Andersen.

Lykke Karlsson och Tilda Gunnarsson tog hem pris i tävlingen Resterkocken. Här med läraren Lotta Andersen. Foto: Martin Wingren

– Vi använde tortillabröd med kort datum och riven ost från frysen, salami och skinka, säger de och fortsätter:

– Vi tänker extra nu att ta vara på matrester när vi haft det här i skolan.

Det är inte första gången som skolan utmärker sig i en matsvinn-utmaning.

– Varje år mäter kommunen matsvinnet och förra året var Errarps skola bäst. Kökspersonalen är duktiga på att ta hand om rester, blir det skinka över kan den till exempel hamna i en pastasallad dagen efter, säger läraren Lotta Andersen.

Priset blev 900 kronor i presentkort på matrester.se vardera till de två olika bidragen. Lykke Karlsson och Tilda Gunnarsson har valt att dela med sig av pengarna till alla fjärdeklasser.

– Vi vill köpa chips, godis och kakor, säger de och ler.

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun.

– Matsvinn är ett stort resursslöseri som är ohållbart för både miljö och plånbok. Att slänga mat är som att slänga pengar i soppåsen och ofta slängs maten helt i onödan, säger Angelika Blom, projektledare på NSR i en kommentar.

Matsvinn

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. En familj på fyra personer slänger i snitt drygt 1 kilo mat per dag.

Nästan hälften av den mat som slängs hade kunnat ätas.

De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk och skaldjur.

En barnfamilj kan spara 3 000–6 000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn.

Publicerad 18 December 2019 11:12