Pia-Lena Anderson, Mamsellen & Matverkstan, driver Trädgårdskaféet på Hedentorps plantskola.

Pia-Lena Anderson, Mamsellen & Matverkstan, driver Trädgårdskaféet på Hedentorps plantskola. Foto: Martin Wingren

Kaféet blev operasångerskans nya scen

ÄNGELHOLM.

Pia-Lena Anderson var operasångerska men har sedan flera år drivit kafé och restaurang. Många är gästerna som hör hennes toner från kaféköket på Hedentorps plantskola. "Det har blivit min nya scen", säger hon.

Av
Martin Wingren

Julevenemangen har avlöst varandra för Pia-Lena Anderson, dels på Hedentorps plantskola och dels i Blå hallen i Höganäs där hon anordnat pop up-kafé. Nu återstår adventslunch i kaféet på plantskolan, som har varit hennes bas sedan tio år. Inifrån köket brukar det komma toner som påminner om hennes tidigare karriär – som operasångerska.

– Jag brukar sjunga i köket när jag inte är allt för stressad, där har jag hittat min nya scen, säger Pia-Lena Anderson och ler.

Fram till 2001 arbetade hon på Göteborgsoperan och innan det även i Tyskland på operascenen.

– Det var mycket kvällsarbete och när jag fick barn så ville jag kunna vara hemma mer med dem och läsa godnattsagor.

Pia-Lena Anderson får utlopp för sin kreativitet på en ny scen – i kaféet.

Pia-Lena Anderson får utlopp för sin kreativitet på en ny scen – i kaféet. Foto: Martin Wingren

I samma veva flyttade hon till Ängelholm och så småningom öppnade hon Café Ett och sedermera tillsammans med familjen restaurangen Anderssons sushi, fisk och vilt. År 2009 installerade hon sig i sitt nuvarande kafé som nyss firat tioårsjubileum.

– Jag har träffat så ofantligt många människor genom åren, de känns som goda vänner. Det som driver mig är skapandet av mat och bakverk, utsmyckningarna, det ska se ut som konstverk och jag vill att gästerna ska bli glada av att någon har lagt sin själ i det. Jag är numera i smakunderhållningsbranschen, säger Pia-Lena Anderson.

En viss återgång till sången gjorde hon när hon gjorde ett framförande i Sankt Mikaels kyrka härförleden.

– Det var jobbigt och läskigt, det var ju ändå 20 år sedan jag jobbade med sången på det sättet inför publik, säger hon.

Kan du sakna sångkarriären?

– Nej, det jag saknar är energin som jag fick men den har jag hittat i matlagningen istället. Sången får jag ut bara genom att sjunga i bilen, säger Pia-Lena Anderson.

En kokbok kan vara på gång för Pia-Lena Anderson.

En kokbok kan vara på gång för Pia-Lena Anderson. Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 December 2019 09:10