Bosse Lövskär von Lingelsheim driver Bjäre fisk och skaldjur i Magnarp.

Bosse Lövskär von Lingelsheim driver Bjäre fisk och skaldjur i Magnarp. Foto: Martin Wingren

Fiskhandlaren med smak för att experimentera

MAGNARP.

Han ropar in ovanliga fiskar på auktion och experimenterar för att få fram nya fiskrätter. Senaste projektet för Bosse Lövskär von Lingelsheim är att förverkliga en fisk-korv.

Av
Martin Wingren

Fiskhandlaren på Bjäre fisk och skaldjur i Magnarp gillar att prova sig fram till nya smaker. Och att göra det som andra bedömer vara omöjligt – som att få till en hyfsad fisk-korv.

– Jag började tänka på det för två år sedan och sedan har jag inte hittat någon annan som gjort det. De jag pratat med säger att det är omöjligt, eftersom konsistensen är lös. Men jag tycker att man alltid ska försöka och jag har experimenterat. Det är även ett sätt att ta vara på och kunna använda hela fisken, säger Bosse Lövskär von Lingelsheim.

Fiskhandlaren berättar att han drivs av att prova sig fram. Förra året ropade han in ovanlig fisk, djuphavsfisken vågmär, på fiskauktionen i Göteborg. Även den bedömdes som ett omöjligt uppdrag, en oätlig fisk. Men Bosse Lövskär von Lingelsheim tog sig an den.

Fisk-korven görs bäst med fetare fisk, som lax, gös eller makrill.

Fisk-korven görs bäst med fetare fisk, som lax, gös eller makrill. "Det svåra är att få köttet att fastna i fjället", säger Bosse Lövskär von Lingelsheim. Foto: Martin Wingren

– Det hette att den var oätlig men det var 50 personer här som åt av den. Jag kommer aldrig att få uppleva den fisken igen, det kanske har funnits tio stycken på 50 år i Göteborg, säger han och fortsätter:

– Man måste ha ett hjärta för det man gör, jag är en nörd på något sätt när det gäller fiskar.

Det började med att pappa hade fiskebåt och sedan fem år driver han Bjäre fisk och skaldjur i Magnarp, som är öppen stora delar av året. Drömmen är att öppna en bodega i Sydeuropa i framtiden.

–Jag tittar mycket på internet och matlagningsprogram och plockar upp något russin här och där och plötsligt har jag för många. Av hundra grejer är det kanske tio som blir hyfsade och en som blir riktigt lyckad.

Fisk-korven är en sådan idé, som han tror på och som han även tror kan hjälpa till att öka intresset för fisk.

– Jag hoppas få folk att förstå hur nyttigt det är med fisk och få fler att äta mer. Fisk-korven kommer med som en nyhet på årets julbord. Inom något år tror jag att det finns någon som producerar korv på ett storskaligt sätt, säger Bosse Lövskär von Lingelsheim.

Bosse Lövskär von Lingelsheim experimenterar med olika fiskrätter. En fisk-korv är senaste projektet.

Bosse Lövskär von Lingelsheim experimenterar med olika fiskrätter. En fisk-korv är senaste projektet. Foto: Martin Wingren

Publicerad 02 December 2019 10:18