Allt mer av våra pengar går åt till träning och att klippa oss när vi spenderar i stadskärnor.

Allt mer av våra pengar går åt till träning och att klippa oss när vi spenderar i stadskärnor. Foto: Adobe stock

Flera små stadskärnor i Skåne ökar handeln mest i landet

Det är mat, träning, hotell och att klippa oss vi lägger pengarna på

SKÅNE.

Utvecklingen av omsättningen ökar i flera skånska stadskärnor. Höganäs, Svedala, Höör och Ängelholm hör till de tio stadskärnor i landet som har kraftigast utveckling jämfört med året innan.

Av
Felix Alnemark

Topplistan över utvecklingen av omsättningen domineras av små och medelstora städer. I Höganäs och Svedala ökade omsättningen med 5,3 procent förra året. I Höör var siffran 4,2 procent och i Ängelholm 3,9 procent. Det visar en rapport från HUI Research.

Vad är det då som driver handeln i stadskärnorna i dagens läge med konkurrens från e-handel och externa köpcentrum? Mathandling, träning, att bo på hotell och klippa sig är det vi lagt pengar på 2018.

Även dagligvaruhandeln och kommersiell service som frisörsalonger, gym, skräddare och kemtvättar växte med drygt två procent.

Totalt ökade handeln i de svenska stadskärnorna med 0,4 procent.

– Stadskärnans erbjudande har genom alla år anpassat sig utifrån efterfrågan. Den här omställningen kan ta tid och nya affärsmodeller och koncept måste testas, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle, Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressutskick.

Men allt är knappast frid och fröjd i de svenska stadskärnorna. Segment som kläder och hem- och fritidsvaror minskar.

Helena Olsson tror att stadskärnorna måste ska nya unika besöksanläggningar för att locka folk när handeln som anledning att besöka en stadskärna minskar.

– För att lyckas med detta måste alla stadens aktörer med på tåget, allt från fastighetsägare, handlare och restaurangägare till politiker och tjänstemän, men också det lokala näringslivet, säger Helena Olsson.

Starkast ökad omsättning i procent

1. Sandviken, 11,4%

2. Kinna, 5,6%

3. Varberg, 5,4%

4. Höganäs, 5,3%

5. Svedala, 5,3%

6. Höör, 4,2%

7. Vallentuna, 4,2%

8. Nybro, 4,1%

9. Norrtälje, 4,0%

10. Ängelholm, 3,9%

Publicerad 18 October 2019 11:21