Mätta Ivarsson (MP).

Mätta Ivarsson (MP). Foto: Jennie Larsson samt pressbild

Ökat stöd för förlossningsrädda kvinnor – ny metod kan se dagens ljus

Liknande satsning kom till på Karolinska

SKÅNE.

Kvinnor med förlossningsskräck kan få föda med en barnmorska de lärt känna tidigare under graviditeten. Nu har regionens hälso- och sjukvårdsnämnd sagt ja till att ta fram ett system för att göra detta möjligt.

Det är Miljöpartiet som har väckt liv i frågan på regionnivå. Man har hämtat inspiration från ett lyckat och uppmärksammat försök på Karolinska i Huddinge, en satsning som döptes till "Min barnmorska – Huddinge".

Alla gravida ska kunna få delta, men man kommer vända sig framförallt till de som är rädda för förlossningen. Om metoden kommer att se dagens ljus i skarpt läge i Skåne ska ett team med tre barnmorskor följa den gravida under graviditeten, förlossningen och eftervården. På så vis känner den gravida redan den barnmorska som ska bistå vid födseln.

– Vinsten för de här kvinnorna blir enorm. I Huddinge har metoden lett till att flera kvinnor avstått från planerade kejsarsnitt och vi vet att antalet förlossningsskador minskar. Miljöpartiet ser det som självklart att stödet till de här kvinnorna stärks, särskilt som en svår förlossning kan leda till men för livet, säger Mätta Ivarsson, som är gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Det som fungerar i Stockholm kan självklart fungera även i Skåne

Ett liknande försök förbereddes på kvinnokliniken i Helsingborg ifjol i samarbete med en privat barnmorskemottagning, men strax innan satsningen skulle dra i gång satte Region Skåne stopp för planerna, trots att rekryteringen av barnmorskor redan var igång. Anledningen var ett överklagande från en annan barnmorskemottagning.

MP har protesterat mot beslutet, och vill att satsningen i Helsingborg återupptas, men det satte alliansen nyligen stopp för. Däremot sade nämnden nyligen ja till att utreda hur ett system skulle kunna implementeras på de skånska sjukhusen.

– Det är väldigt positivt att nämnden säger ja till att utreda metoden, även om det är synd att projektet på Helsingborgs lasarett inte kan komma igång direkt. Det som fungerar i Stockholm kan självklart fungera även i Skåne, fortsätter Mätta Ivarsson.

Förslaget ska upp i regionfullmäktige senare i höst.

Publicerad 01 October 2019 10:22