Detta är tredje året som tävling arrangeras. Vinnaren får 3 000 kronor till sin klasskassa.

Detta är tredje året som tävling arrangeras. Vinnaren får 3 000 kronor till sin klasskassa. Foto: Lina Arvidsson

"Resterkocken" ger unga chansen att visa upp sin kreativitet

Tävlingen ska få folk att slänga mindre mat

SKÅNE. Är du en kreativ och påhittig kock? Då kan du vara med och tävla i Sysavs "resterkocks"-tävling som nu arrangeras för tredje året. Syftet är att minska matsvinnet.

Av
Jonatan Westerlind

Att ha matrester hemma som man inte vet vad man ska göra av är ett problem som de allra flesta ställts inför någon gång. Svenska hushåll slänger varje år 900 000 ton matavfall, vanligast är kött, fisk, frukt och grönsaker.

– Det är viktigt att inse att slänga mat är som att slänga pengar rakt i soppåsen och ofta slängs maten helt i onödan, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav i ett pressmeddelande.

För att ge inspiration och sprida kunskap om hur man faktiskt kan göra saker av sina rester arrangerar nu återvinningsföretaget Sysav en tävling för barn i årskurs fyra till nio där de gör upp om vem som är bäst på att laga mat av sina gamla rester. Det går att tävla både enskilt, med kompisar eller klassvis. Vinnaren får 3 000 kronor till sin klasskassa och "inspiration med matkreatören Malin Broman".

– Vi märker ett större intresse för varje år. Förhoppningen är att få in över 200 bidrag det här året. Jag hoppas vi får in många bra och kreativa bidrag, säger Ann Thorén.

Tävlingen går till så att man tar rester hemifrån som man tillagar för att sedan fota, filma eller skriva ner receptet på och skickar in till resterkocken.se. Startskottet går den 1 oktober.

Publicerad 30 September 2019 08:40