Tågdagarna 2019 arrangeras 7-8 september.

Tågdagarna 2019 arrangeras 7-8 september. Foto: Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum

Ånglok och rälsbussar väntas locka tusentals

"Det är en maskin och en teknik som många tycker är fascinerande"

HALLAND/SMÅLAND.

Helgen 7-8 september är det åter dags för gamla tiders ånglok, rälsbussar och veteranbussar att avgå från stationen i Landeryd när årets upplaga av Tågdagarna går av stapeln. – Det brukar komma folk från stora delar av landet, och även mer långväga besökare från andra länder, säger Per-Yngve Bengtsson, ordförande för Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum.

Av
Sarah Bernshed

Tågdagarna i Landeryd, som i år arrangeras för nionde gången, är ett evenemang som brukar locka även långväga besökare. Den 7-8 september finns återigen möjlighet att resa med veterantåg- och bussförbindelser i gränstrakterna Halland-Småland. Dessutom finns Halmstad-Nässjö Järnvägars ångvagn från 1888, som haft Oscar II som passagerare, på plats. Programmet för Tågdagarna innehåller även andra aktiviteter, till exempel OS-kval i skateboard i Hyltebruk och teater och spelmansstämma i Kinnared.

– Det är givetvis många tågentuisaster som kommer, men även många andra och inte minst barnfamiljer. Vi försöker att ha ett program som attraherar människor i alla åldrar. Det är ett brett evenemang och förra året hade vi uppemot 10 000 besökare, säger Per-Yngve Bengtsson som är övertygad om att järnvägen har framtiden för sig.

Ett ånglok är som ett levande väsen och det krävs en kunskap för att hantera maskinerna som jag tror att många är intresserade av

– Järnvägen har betytt otroligt mycket för vårt moderna Sverige och det visar sig nu att den här tekniken fortfarande är gångbar och går att utveckla mycket. Järnvägen har fått en renässans på senare år och inte minst miljöaspekten är viktig. Det är en miljovänlig transportform och jag vill gärna tro den att den har framtiden för sig, även det vill vi fästa uppmärksamheten på med det här evenemanget.

Varför är intresset för gamla ånglok så stort?

– Det är en maskin och en teknik som många tycker är fascinerande. Ett ånglok är som ett levande väsen och det krävs en kunskap för att hantera maskinerna som jag tror att många är intresserade av, säger Per-Yngve Bengtsson.

Arrangör för Tågdagarna är Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum tillsammans med en rad olika samarbetspartners.

Tågdagarna 2019

Sträckorna som trafikeras (tur och retur) under Tågdagarna är Landeryd-Smålandsstenar, Landeryd-Torup, Torup-Hyltebruk, Landeryd-Burseryd, Landeryd-Hyltebruk och Landeryd-Falkenberg.

Mer information finns på www.tagdagarna.se.

Publicerad 04 September 2019 00:00