Den ljusnande framtid är vår. Åtminstone om man får tro framtidsforskaren Anders Ekholm.

Den ljusnande framtid är vår. Åtminstone om man får tro framtidsforskaren Anders Ekholm. Foto: Adobestock

Glöm domedagen - framtiden spås bli både ljus och spännande

Framtidsforskaren: "Vi har aldrig haft det så bra och det blir bättre"

SKÅNES FRAMTID.

En stadskärna som kantas av restauranger och caféer där människor umgås över 40 olika sorters kaffe. Samtidigt beställer de sina dagligvaror på nätet.

Av
Sanna Hjalmarsson

Så föreställer sig framtidsforskaren Anders Ekholm Malmö år 2050. En bild långt ifrån de dystra framtidsdystopier som oftast målas upp.

– Människor har en tendens att vara pessimistiska inför framtiden, samtidigt som de romantiserar det som varit. På 60-talet talade man om år 2000 som den tysta våren då alla fåglar skulle vara döda och på 70-talet kallades samma period för utplåningens decennium.

– Det var inte bättre förr. Sanningen är den att vi aldrig haft det så bra som nu. Vi smutsar ner mindre, är friskare, rikare och även lyckligare. Och det kommer bli bättre, säger Anders Ekholm, senior rådgivare på Institutet för framtidsstudier.

Visst står både Skåne och Sverige inför stora utmaningar i framtiden. Utmaningar som kan vara svåra att lösa och som på kort sikt kan försämra vår tillvaro.

Att ha skam över olika saker är bara onödigt. Det förstör livskvalitén.

Som exempel lyfter Ekholm demografifrågan där vi till år 2050 kommer hinna genomgå två tidsperioder där både den äldsta och den yngsta delen av befolkningen ökar markant.

– Det kommer ställa stora krav på den del av samhället som är kollektivt finansierad. Inledningsvis kommer det bli tufft inom exempelvis vården då vi helt enkelt inte har tillräckligt med folk som kan arbeta. Detta kommer vi dock lösa med tekniska innovationer som kan ta över vissa arbetsuppgifter. På lång sikt kommer det leda till att vi frigör stora resurser till annat, förklarar han.

Anders Ekholm, senior rådgivare på Institutet för framtidsstudier.

Anders Ekholm, senior rådgivare på Institutet för framtidsstudier. Foto: Lena Dahlström

Tekniken kommer fortsätta utvecklas inom flera områden, vilket kommer påverka vårt sätt att leva.

– Urbaniseringen kommer fortsätta i hög grad. Framförallt i större tätorter och i universitetsstäder som Lund och Uppsala. Samtidigt kommer vårt sätt att färdas göra det lättare att även bo på andra platser. Självkörande bilar och även självkörande drönare, med plats för passagerare, kommer snart vara verklighet. Då kan man bo i sin skånelänga långt ute på landet och ändå lätt ta sig in till stan för jobb och sedan ta en bärs med kollegorna. Efteråt kan man slökolla på Netflix medan den självkörande bilen tar en hem.

Digitalisering tros dock inte vara signifikant för det nya 50-talet.

– Digitalisering är det enda vi pratar om nu, men bara några få år in i framtiden kommer allt det vara självklart. 2050-talet tror jag snarare blir biologins era, säger Anders Ekholm.

Han lyfter fram flera spännande forskningsprojekt som rönt stora framgångar och som i viss mån redan implementerats i Sverige. Han talar bland annat om immunterapi som ger möjlighet att omprogrammera kroppens eget immunförsvar för att bota bland annat blodcancer och möjligheter att både innan och efter födseln ändra sitt DNA.

– På så sätt kommer vi kunna förebygga och bota en lång rad genetiska sjukdomar, förklarar han.

Det mesta verkar faktiskt bli bättre i framtiden. Även om det går stick i stäv med den gängse nyhetsrapporteringen sjunker faktiskt brottsligheten över hela världen. Allt färre människor dör i olika typer av terrordåd och färre människor drabbas av svält.

– Jämfört med 60- och 70-talet då maten faktiskt inte räckte till har vi kommit långt.

Inte ens klimatet tycks vara något att oroa sig för, enligt Ekholm.

– Visst måste vi ändra vårt sätt att leva och börja anamma en mer cirkulär ekonomi, men det handlar mycket om politiska beslut som måste på plats. Jorden kommer inte gå under än på några miljarder år. Mänskligheten kommer absolut att utrotas, likt alla raser som någonsin levt på jorden, men det kommer inte ske nu.

Så ingen flygskam om man frågar dig?

– Att ha skam över olika saker är bara onödigt. Det förstör livskvalitén. Det är inte det faktum att vi reser som är problemet. Problemet är utsläppen flygbränslet ger. Då får vi väl se till att fixa det.

Publicerad 10 August 2019 00:00