28-åringen från en butiksstöld på Åhléns i Helsingborg.

28-åringen från en butiksstöld på Åhléns i Helsingborg. Foto: Polisen

Stöldhärva uppnystad: Väktare mindes kvinna från gammalt brott

Lägenheten proppfull med varor från butiksstölder

NORDVÄSTRA SKÅNE.

En civil väktare kände igen en snattare hon gripit två år tidigare. Det gjorde att hon kunde bevittna nya snatteribrott och leda polisen till en stor stöldgömma i en lägenhet.

En 28-årig och 54-årig kvinna döms nu till fängelse efter stölder i Helsingborg, Ängelholm och Höganäs. Den 4 juni i år befann sig kvinnorna på Åhléns tillsammans.

En civil väktare fick syn på 54-åringen som hon kände igen från ett gripande två år tillbaka. Hon kunde observera hur 54-åringen stoppade ner en skönhetsprodukt i en påse som hon sedan bytte mot en påse från 28-åringen. Den äldre av de två gick sedan till kassan för att betala andra varor med den yngre slet bort förpackningen och la en flaska i sin påse tillsammans med några rengörningsborstar.

Därefter möttes de på nytt på butikens ovanplan. Plötsligt var 54-åringens Åhlenspåse "större" än när hon betalade medan 28-åringen lämnade sin påse tom på en ställning.

28-åringen greps i butiken medan 54-åringen smet. Men den civila väktaren kunde plocka fram 54-åringens namn från pappersarbetet från den gamla stölden för polisen.

Polisen genomförde en husrannsakan i 54-åringens lägenhet på Drottninghög. Där fanns bland annat stöldgods i form av nya kläder, köksknivar, glasögon, skönhetsvård och kosmetika med prislappar till ett värde långt över 100 000 kronor. Några av kläderna har kopplats till stölder på Quinte mode i Ängelholm och Sportware i Höganäs.

Enligt rätten handlar det om olaglig hantering av varor även om man inte lyckats styrka precis vad som är olagligt och ej. Båda kvinnorna är tidigare dömda för stölder. 54-åringen har lagförts vid åtta tillfällen, senast i april i år. 28-åringen är dömd vid tre tillfällen.

54-åringen döms nu till sex månaders fängelse för stöld och häleri. 28-åringen döms till två månaders fängelse för stöld.

Publicerad 06 August 2019 15:37