Kommunbidraget ska ge kommunerna möjlighet att låta ensamkommande unga under 18 år bo kvar i sin vistelsekommun under asylprocessen istället för att behöva flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden. Det skriver regeringen som nu tillför ett tillfälligt kommunbidrag i landet.

Kommunbidraget ska ge kommunerna möjlighet att låta ensamkommande unga under 18 år bo kvar i sin vistelsekommun under asylprocessen istället för att behöva flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden. Det skriver regeringen som nu tillför ett tillfälligt kommunbidrag i landet. Foto: Tomislav Stjepic

Ökat kommunbidrag till ensamkommande

Regeringen tillför 195 miljoner kronor i tillfälligt bidrag

SVERIGE.

För att ensamkommmande unga ska kunna bo kvar i kommunen under asylprocessen tillför nu regeringen extra pengar. I år fördelas 195 miljoner kronor ut till de svenska kommunerna.

Av
Andreas Holm

– Kommunbidraget ger kommunerna möjlighet att låta dessa personer bo kvar i sin vistelsekommun under asylprocessen istället för att behöva flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden, står det i ett pressmeddelande.

Hösten 2017 tillfördes ett tillfälligt kommunbidrag om 390 miljoner kronor, förra året höjdes summan till 395 miljoner kronor. För 2019 tillförs 195 miljoner kronor till kommuner med ensamkommande unga som hinner fylla 18 år när de bor kvar i kommunen under asylprocessen.

– Asylsökande som fyllt 18 år räknas annars som vuxna och är då i normalfallet ett statligt ansvar, står det i pressmeddelandet.

Det rör sig om cirka 2 300 ungdomar i hela landet och summan landar på runt 86 000 kronor per ensamkommande ung som var inskrivna i Migrationsverkets mottagningssytem den 31 mars i år.

Publicerad 13 July 2019 00:00