En häst har man konstaterat är drabbad av kvarka, nu har hela gården isolerats.

En häst har man konstaterat är drabbad av kvarka, nu har hela gården isolerats. Foto: Mostphotos.

Hästgård isoleras efter att smitta upptäckts: "Kan vara farlig"

Fjärde gården i området i år

ÄNGELHOLM.

En hästgård har isolerats efter att den smittsamma sjukdomen kvarka har upptäckts. Flera hästar ska visa symptom på att vara drabbade.

Av
André Kvist

På en gård i Ängelholm har drygt 20 hästar isolerats. Detta efter att man konstaterat kvarka hos ett av djuren den 20 juni.

– I det här fallet har flera hästar visat förkylningssymptom och en har konstaterats smittad med kvarka. Veterinären på plats har rekommenderat att man isolerar hela stallet, berättar länsveterinär Charlotta Kamaterou vid länsstyrelsen i Skåne.

Kvarka är inte en vanlig hästsjukdom i Sverige men det förekommer ett antal fall varje år. I Skåne har den tidigare påträffats tre gånger i år, samtliga i närheten av detta fjärde fallet i Ängelholm.

Normalt löper kvarka som en vanlig förkylning. Djuren får hög feber, hosta och svullna lymfknutor. På engelska kallas den "Strangles" just på grund av svårigheterna som djuren får med andning.

Kvarka är mycket smittsam enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA. I vissa fall kan det leda till att hästar dör i akut lunginflammation men vanligast är att det läks naturligt.

– I vissa fall kan kvarka orsaka komplikationer och vara farlig för hästar, det är ovanligt men kan hända och därför är den anmälningspliktig. Den är mer vanlig Europa och om man köper in en ny häst ska man vara försiktig och isolera innan den förs in i stallet. Det är inte så vanligt att hela stallet drabbas, men det händer så klart, säger Charlotta Kamaterou.

Hästgården kommer de närmaste veckorna att fortsätta isoleras. SVA rekommenderar att man håller isolering uppemot sex veckor efter att alla hästar är friska.

Publicerad 05 July 2019 09:59