Regeringen föreslår sänkt skatt för personer över 65 år.

Regeringen föreslår sänkt skatt för personer över 65 år. "Pensionärsskatten är ett feltänkt och den ska bort", säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Mostphotos, Kristian Pohl

Förslag:

Sänk skatten för pensionärerna

"Människor som arbetat och bidragit ett helt liv ska inte beskattas hårdare"

SVERIGE.

Regeringen vill sänka skatten ytterligare för pensionärer. I ett förslag ska personer över 65 år med en inkomst över 17 000 kronor få mer pengar i plånboken.

Av
Andreas Holm

– Pensionärsskatten är ett feltänk från början och vi är fast beslutna om att den ska bort, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressutskick.

Sedan förra året är skatteklyftan mellan löntagare och pensionär borta. Med det nya förslaget från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, ska en person med inkomst om 21 000 kronor för skattelättnader på 2 500 kronor per år. Skatten sänks genom att det förhöjda grundavdraget förstärks för personer över 65 år som har en förvärvsinkomst mellan 211 000 och 1 400 000 kronor per år.

– Detta steg har varit det sista för att sluta skatteklyftan en gång för alla, om det inte hade varit för M/KD-budgeten. Återigen behandlades pensionärer och löntagare olika. Det innebär att arbetet med att få bort orättvisa pensionärsskatten fortsätter. Människor som arbetat och bidragit ett helt liv ska inte beskattas hårdare än löntagare, säger Magdalena Andersson.

Ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Publicerad 25 June 2019 00:00