Den gulbukiga vattensköldpaddan hör inte hemma i svenska vattendrag

Den gulbukiga vattensköldpaddan hör inte hemma i svenska vattendrag Henrik Bringsøe, NOBANIS

Nu startar jakten på vattensköldpaddorna – kan slå ut hela ekosystemet

Varm sommar kan ha bidragit till reproduktion

SKÅNE. Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets arbete med att kartlägga och utrota invasiva främmande arter fortsätter. Nu med vattensköldpaddorna i sikte. Jägareförbundet har i uppdrag att avliva de sköldpaddor som rymt eller släppts ut av sina ägare i det fria.

Av
Martina Karpmyr

Förra veckan kunde vi rapportera om den Sibiriska jordekorren som avlivades i Torup. Nu är det Vattensköldpaddornas tur. Sköldpaddor är ett vanligt husdjur i många delar av världen och finns naturligt i södra och sydöstra USA samt de nordligaste delarna av Mexiko. På fri fot i svensk natur kan de göra stor skada. P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, säger att hela ekosystemet kan slås ut.

– Om det blir varmare i och med klimateffekter och så vidare så kommer de kunna föröka sig. Och det har vi sett på andra ställen i Europa att de kan slå ut hela ekosystemet och skada den ekologiska mångfalden, säger P-A Åhlén.

Vattensköldpaddorna har en livslängd på upp till 30 år och kan överleva över vintern genom minskad ämnesomsättning. Den Rödörade sköldpaddan är en av de 100 mest skadliga invasiva arterna i världen och kan förstöra miljön för andra arter. Sköldpaddorna kan också bära och sprida sjukdomar till både djur och människor. PA Åhlén säger att det nu finns ett 30-tal inrapporterade sköldpaddor just nu, men han tror inte att den siffran stämmer med verkligheten.

Det är egentligen ingen panik. Sköldpaddor är ju inte jättesnabba så det här borde vi kunna fixa

– Jag tror att det är en underskattad siffra. I Helsingborgs stad vet vi till exempel om åtta olika vattendrag där man sett sköldpaddor. Om de lyckades föröka sig under sommaren kan också ungarna ha övervintrat så det är något vi får se under säsongens arbete, säger P-A Åhlén.

Privatpersoner som ser vattensköldpaddor i det vilda uppmuntras rapportera in det till artportalen.se, till Naturvårdsverket eller direkt till mårdhund.se. Oftast är det sköldpaddor som rymt eller ägare som tröttnat och släppt ut djuren vid dammar eller vattendrag. P-A Åhlén tror dock att problemet lätt går att åtgärda.

– Det blev en väldig uppståndelse kring pressmeddelandet vi publicerade om det här och det är ju bra. Men det är egentligen ingen panik. Sköldpaddor är ju inte jättesnabba så det här borde vi kunna fixa, säger P-A Åhlén.

Publicerad 21 May 2019 00:00