Karim Ottosson, polisområdeschef Ängelholm, är oroad över den nya trenden där ungdomar samlas för att slåss för att sedan sprida filmer från händelsen.

Karim Ottosson, polisområdeschef Ängelholm, är oroad över den nya trenden där ungdomar samlas för att slåss för att sedan sprida filmer från händelsen. "Detta beteende är faktiskt inte klokt och måste brytas innan någon eller några skadar sig allvarligt", säger han. Foto: Martin Wingren/Arkiv

Trenden: Unga samlas för grova slagsmål – delar filmer på Snapchat

"Beteendet måste brytas innan någon eller några skadar sig allvarligt"

ÄNGELHOLM.

Ungdomar träffas för att slåss och delar filmerna via sociala medier. I vissa fall rör det sig om grov misshandel med tillhyggen. Polisen ser allvarligt på trenden som förekommer lokalt i Ängelholm och har nu kallat till möte med skolor och föräldrar.

Under senaste tiden har polisen i Ängelholm tagit del av filmmaterial filmat med mobiltelefon. Filmerna ska innehålla misshandlar mellan ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Filmerna ska enligt polisen i nordvästra Skåne sedan har spridits i sociala medier som Snapchat.

Polisen har nu identifierat miljöerna till att vara i Ängelholm och man har inte sett något liknande i andra områden av nordvästra skåne.

– Vi misstänker att ungdomarna stämmer träff för slagsmål och sedan filmas händelserna. I någon av filmerna används tillhyggen och det handlar om grov misshandel helt enkelt, säger polischef Karim Ottosson i Ängelholm, på polisen i nordvästra Skånes Facebooksida.

Polisen uppmanar nu att föräldrar och andra vuxna eller anhöriga ska prata med ungdomarna om det för att situationen inte ska urarta.

– Vi håller på att upprätta anmälningar kring detta och vi är tacksamma för att personer som vet något som vi på polisen bör veta hör av sig snarast. Detta beteende är faktiskt inte klokt och måste brytas innan någon eller några skadar sig allvarligt, säger Karim Ottosson.

Polisen har också inlett ett samarbete med skolor i Ängelholm för att både få och ge information kring dessa filmer.

– Vi ser att polisens information om detta har engagerat många på sociala medier, så vi hoppas att det kan få ett stopp. Polisen har även kallat till möte med skolor och föräldrar. Det här har blivit någon slags fluga i Ängelholm som man sedan delar på Snapchat. Det är mycket allvarligt, säger Eva-Lotta Truedsson Hermansson, presstalesperon vid polisen i nordvästra Skåne.

Har man sett eller hört något angående händelserna tar polisen gärna emot tips via telefon 114 14.

Publicerad 24 September 2018 10:49