Jakob Lilja fälldes för misshandel även i hovrätten. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån/Arkiv 2015

Jakob Lilja fälldes för misshandel även i hovrätten. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån/Arkiv 2015

Hockeystjärna fälls för misshandel

Hovrätten fastställde tingsrättens dom mot Jakob Lilja

Av
Andreas Holm

ISHOCKEY/ÄNGELHOLM. Den förre Röglespelaren Jakob Lilja fälls av hovrätten för misshandel efter crosscheckingen i nacken på Malmö Redhawks back Jens Olsson. Liljas advokat Mats Tornéus har tidigare sagt att en fällande dom skulle överklagas till Högsta domstolen.

– Han (Jakob Lilja) överväger att överklaga detta till Högsta domstolen och begära prövningstillstånd, säger ishockeyspelarens försvarsadvokat Mats Tornéus i en kommentar till TT.

Det var i ett allsvenskt hockeyderby i mars 2015 som Röglespelaren Jakob Lilja, nu i Linköping, utdelade en crosschecking i nacken på Jens Olsson i Malmö. Förutom att han stängdes av i tio matcher av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd, valde en åklagare samtidigt att ta upp händelsen i tingsrätten – där Jakob Lilja dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor för misshandel.

– Det är en bedömning jag gör. När du utövar idrott så samtycker du till en viss grad av våld. Om du utövar till exempel boxning så samtycker du till rätt mycket våld. Hockey är också en kontaktsport där man samtycker till ett visst våld. Men du kan inte samtycka till hur mycket våld som helst, sade kammaråklagare Michelle Stein till Kvällsposten då åtalet väckts.

Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom. Men att den ska överklagas till högsta instans är inte troligt om man får tro kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Det har jag jävligt svårt att se. Då krävs det prövningstillstånd och det brukar det aldrig bli för sådana här ärenden, säger han till Kvällsposten.

Här nedan kan du sett ett klipp från händelsen som utspelade sig 2015.

 

Publicerad 26 September 2017 13:27