Engleholms VS tränare Per-Anders Sääf blir assisternade tränare för herrlandslaget.

Engleholms VS tränare Per-Anders Sääf blir assisternade tränare för herrlandslaget.

EVS-tränaren blir landslagscoach

"Det känns jätteroligt"

Av
Gustav Persson

VOLLEYBOLL. Onsdagen den 26 april tog Per-Anders Sääf sitt tredje raka SM-guld med Engelholms VS. Knappt en vecka senare stod det klart att han blir assisterande tränare för herrlandslaget.
Det har varit några händelserika dagar för Engelholm VS tränare Per-Anders Sääf. I slutet av april säkrade EVS ännu ett SM-guld och bara dagar senare blev det klart att den rutinerade herren blir assisterande förbundskapten till Johan Isacsson.
– Det känns jätteroligt. Vi känner varandra sedan gammalt. Johan är jätteduktig på att ge min ett utrymme att jobba på. Annars är det lätta att man som assisterande blir placerad i ett hörn och bara kastar in bollar. Det här är ett arbete som vi ska göra tillsammans, säger Sääf.
Själv har han 255 landskamper, lika många som kollegan Isacsson. När han fick frågan att om han ville bli en del av landslagsledningen var det inget svårt beslut.
– Nej, han ringde och jag gillade det som han förklarade att han ville göra. Och då ställer man upp. Det var inte så mycket att tänka på.
En viktig del i att Sääf tog jobbet var just att han gillade den rollen som Isacsson berättade att han skulle få.
– Vi har olika bakgrund inom volleybollen. Han var en passare och jag en striker och center. Vi har olika bakgrund inom sporten plus att vi har hållit på väldigt länge och varit tränare. Vi kommer att jobba bra ihop och komplettera varandra väl.
Hur ska det bli att jobba med just Johan?
– Det ska bli jätteroligt. Det finns inte många som kan så mycket och varit med om så mycket som han. Jag tror att det blir utvecklande för mig. Att man får nya perspektiv. Det här är en stor möjlighet för mig att få en inblick i hur en så duktig ledare tänker och jobbar.
Sääf kommer att fortsätta leda EVS vilket betyder att han nu jobbar både på dam- och herrsidan.
– Det är väldigt stor skillnad på nivån mellan herrlandslaget och en damklubb i Sverige. Men det finns också paralleller som man kan dra nytta av.
Har du satt upp något mål med ditt nya uppdrag?
– Nej, vi har ett program under sommaren där vi vill nå framåt. Sen får Johan göra en utvärderingen efter det.  

Publicerad 02 May 2017 12:46