Foto: Thorkild Amdi/Polfoto

Foto: Thorkild Amdi/Polfoto

Operastjärnan i storbråk med kyrkoherde

Ord står mot ord om vem som avbokade

ÄNGELHOLM. Efter ett uttalande om islam i sociala medier har Svenska kyrkan valt att inte låta Susanne Resmark delta vid två arrangemang under julhelgen. Men ord står mot ord om vad som egentligen har hänt.
– Kyrkoherde Fredrik Höggren får ljuga ostraffat. I HD säger han att kyrkan har avbokat min medverkan i julbönen och annandagen. Julbönen avbokade jag själv efter att kyrkoherden skällde ut mig i mycket hätska ordalag för en vecka sedan, säger Susanne Resmark, och tillägger att hon tänker anmäla kyrkoherden till Lunds stift för ”lögner och förtal”.
Susanne Resmark påstår även att hon redan i förra veckan avböjde att vara med i den konsert som ska hållas på annandagen i S:t Mikaels kyrka. Men arrangören ska ha övertalat att avvakta.
– Så sent som i förrgår önskade jag att slippa. Då jag känner många i dessa körer så vet jag att flera känner sig obekväma, säger Susanne Resmark.
Kyrkoherden Fredrik Höggren medger att det var Susanne Resmark själv som avbokade det första arrangemanget.
– Jo, det stämmer. Där citerade HD mig fel. Susanne Resmark avbokade julbönen via ett webbformulär direkt efter ett samtal hon och jag hade förra veckan, förklarar han i ett mejl.
Fredrik Höggren står dock fast vid att det var kyrkan själv som avbokade konserten på annandagen.
– Vi avbokade hennes medverkan i annandagskonserten efter att ha hört med körsångare och körledaren.
– Bland körsångarna fanns både de som tyckte hon förverkat sitt förtroende men också de som ville vara försonliga om Susanne Resmark var tydlig med sina synpunkter och att dessa inte gällde islam utan jihadism. Inte heller detta framgick tydligt i HD.
Sedan tidigare står det klart att Ängelholms kommun avbrutit sitt samarbete med Resmark i anslutning till kommunens 500-årsjubileum.

LÄS MER: Operastjärnan: Journalister undanhåller sanningen
– Hennes uttalande stämmer inte överens med kommunens sätt att se på mångfald. Hade en anställd i kommunen gjort det här hade vi satt ner foten direkt, har kommunfullmäktiges ordförande Bengt Sävström tidigare sagt till Lokaltidningen.

Bakgrund

Det infekterade bråket har sin upprinnelse i ett inlägg på Susanne Resmarks facebooksida, vilket Helsingborgs Dagblad (HD) var först med att rapportera om.

”Islam har absolut INGENTING positivt att tillföra i vår kultur, men desto mer av helt vidriga seder och lagar som inte kommer att sky några medel för att nå sina mål!”, skrev Susanne Resmark, enligt tidningen.

Operasångerskan hävdar att hennes inlägg på facebooksidan handlade om den våldsbejakande och extremistiska tolkningen av islam.

– Det var en felskrivning av mig och det dröjde en stund innan jag ändrade från ändrade från islam till jihadism. Men någon som bevakade mig hade redan tagit en skärmdump på första kommentaren och såg en chans att sätta dit mig, säger hon.

Susanne Resmark menar även att hennes åsikter om religiös extremism inte är någon nyhet för Ängelholms kommun.

– Ängelholms kommun visste om min kritiska hållning till extrem islam. Det var ingen hemlighet.

Publicerad 05 December 2015 05:00