ANNONS

Det viktiga taket

En av de viktigaste sakerna på ett hus är taket. Ett tak håller inte i evinnerlig tid utan efter ett visst antal år är det dags att renovera. Desto duktigare man är på underhållet desto längre håller taket.

Att byta tak kanske man bara gör en gång under ens livstid och därför är det extra viktigt att göra rätt.

Vi träffar Stojan Weijerhed på NP Nilsson i Laholm, en takexpert av rang, som ger oss lite tips om tak och underhåll och byte av detsamma.

Vad är viktigast att tänka på?

Byt tak i rätt tid, det vill säga innan ditt gamla tak börjat läcka. Ett tak kan hålla i över 50 år om man gjort rätt från början, men det kan bli dyra påföljder med tex fuktskador, om man inte byter i tid. Så byt innan det händer något, och underhåll det regelbundet till dess.

Underhåll?

Det är viktigt att se över taket så man upptäcker fel i tid, säger Stojan. Kontrollera regelbundet så pannorna är hela och pappen inte torkat och spruckit. Det är viktigt att lavar, mossa och annat inte tar över taket. De orsakar frostsprängning på vintern och sedan tar det kanske inte lång tid innan det börjar läcka in någonstans. Grön-fri från Jape funkar på alla ytor utomhus och speciellt bra på tak, eftersom regnet med tiden spolar bort resterna så att man inte behöver bearbeta och spola av ytan i efterhand.

Hur lägger man på det?

Späd ut Grön-fri i en lågtrycksspruta, och spruta på det på taket helt enkelt. Har du mossa på takpannorna så borsta bort den först. Ha helst på en andningsmask förresten, för medlet kan vara lite irriterande för hals och lungor. Svårare är det inte! Sen sköljer regnet bort resterna. Behandla dock inte taket om det förväntas regn inom de närmsta 12 timmarna, då spolas det bort innan det haft full effekt. Efter en tid försvinner påväxten och det håller i flera år.

Vad kostar det att byta tak?

Många faktorer spelar in såklart. Materialval, storlek på tak, om man gör det själv eller lejer någon… Men om man ska uppskatta ett cirkapris på materialkostnaden till ett medelstort tak så är den från ca 20-25 000 kr om allt behöver bytas, inklusive läkt och papp. Behöver man även byta råsponten så tillkommer ca 10-15 000 kr.

Lägga själv eller välja entreprenör?

Är man händig så kan lägga ett tak på egen hand. Då kan man spara en hel del pengar. Kom in till oss eller gå in på Benders hemsida så får man tydliga beskrivningar på exakt hur man gör. Men det krävs att man är två vid vissa moment, och tänk på säkerhetsanordningar och byggställningar så att jobbet kan göras säkert. Dessutom tar det tid, så det gäller att avsätta lite semester om man ska göra det själv. Är man osäker bör och ska man välja en takmontör som gör arbetet. Arbetet är ROT-avdragsgillt, men tänk på att det finns en begränsning i hur mycket som går att dra av i ROT per år. Gränsen går vid 50 000 kr/person i avdrag.

Är det ett tungt jobb?

Se det som ett tufft träningsläger, skrattar Stojan. Benen och ryggen kommer verkligen att känna att de lever, ja hela kroppen. Det är en väldigt god idé att beställa taklyft också när man beställer takpannorna, så man får hjälp av kranbil att lyfta upp pannorna direkt så man inte behöver springa upp och ner för en stege. Man sparar mycket svett då, också slipper man riskera att bli fysiskt slut innan det är dags att lägga taket.

Men det är värt det?

Det är en fantastisk känsla när man är klar. Det är få husprojekt som ger så mycket tillfredställelse under så lång tid. När det är klart så ser man varje VARJE DAG vilken skillnad det blev från det gamla taket, härligt!

Benders takpannor

Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Benders har både betongtakpannor och lertegelpannor. Vilken man väljer är en smaksak och avgörs till stor del av hur huset ser ut och vad man haft tidigare

Benders betongtakpannor läggs idag på sex av tio hus och är Sveriges mest lagda takpanna. Hur har den blivit så populär?

Med sin enkelhet att lägga, fina utseende och funktionalitet är det inte så konstigt att de förblivit populära år efter år. Man kan välja bland tre modeller, den tvåkupiga Palema, den enkupiga Exklusivpannan eller den platta Carisma. En panna för alla! Pannorna fungerar på taklutningar ner till 14 grader.

Glöm inte säkerheten

När man byter tak är det viktigt att tänka på säkerheten. Både medan man lägger taket, och inför framtida underhåll och så vidare. Bender har flera olika säkerhetslösningar och takstegar som man enkelt bygger in i takpannorna. Det finns snörasskydd och nockräcke som man kan fästa säkerhetslinan i och mycket mycket mer.

SAFE - tät, snabb & enkel taksäkerhet

Bender Safe är ett nyutvecklat taksäkerhetssystem som förenklar och snabbar på monteringen av taksäkerheten. Via dess enkla vertikala infästningssystem får man dessutom ett helt tätt montage. Bender Safe är konstruerat för att minska tiden av montering. Smarta lösningar medför få delar och litet antal lösa skruvar. Genom att köpa färdigspårade takpannor behövs heller inga urtag göras manuellt i takpannorna.

Tegel – det naturliga valet

För många är tegelpannor det enda alternativet när det gäller takbeklädnad. Det är en klassisk och naturlig produkt som bara blir vackrare med åren. Med rätt underhåll så håller det dessutom nästan en livstid!

Hos NP Nilsson kan man bland annat hitta tegelpannor från Randers Tegel, en tegelfilma som varit igång i över 100 år!

Stort sortiment

Randers Tegel är en av Nordeuropas ledande tegelproducenter, med störst kapacitet och sortiment. Man är även är ledande inom tillverkning av förspända avlastningsbalkar i Sverige.

De brinner för ett gott hantverk och deras moderna produkter är resultatet av många generationers erfarenheter inom tegel.

Lindab – takavvattning & plåttak

En viktig del av taket både för både funktion och utseende är takavvattningen. Många kallar felaktigt allt för stuprännor oavsett vilken del man hänvisar till. Stupröret är det lodräta röret som leder vattnet från hängrännorna ner från taket. Hängrännorna är alltså delen som monteras vertikalt i nedanför takkanten som fångar upp vattnet.

Lindab behöver knappast någon närmare presentation för oss här på Bjäre med omnejd. Trots att de känns lokala här så är det en global koncern, i 32 länder med över 5000 anställda!

Självklart val

När det kommer till takavvattning är Lindabs produkter ett självklart val. Det finns faktiskt tolv olika färger att välja på men vanligast är svart, vitt eller grått/silver. Antingen väljer man en så diskret färg som möjligt, som matchar takfärgen, eller så är man djärvare skapar starka accenter med hjälp av färgbrytningar. Varför inte testa mörkröda stuprör till en vit putsad fasad?

Plåttak

Ge din byggnad ett attraktivt yttre utan att överskrida din budget. Lindab har ett brett utbud av kostnadseffektiv profilerad stålplåt i många olika kulörer. Ett brett urval av höga och låga profiler ger dig möjlighet att designa helt efter dina behov.

Mataki

Det är såklart jätteviktigt att välja rätt material och underlag när man lägger tak. Ofta är det just pappen som tar slut först på ett tak. Underlags- och ytpapp från Mataki täcker alla behov där vattentäthet och väderskydd står i centrum. Den är uppbyggd på en asfaltimpregnerad mineralfiberstomme och ytan är belagd med krossad skiffer för att få ett vackert utseende, skydd mot UV-strålning och dessutom fungerar den som halkskydd och förbättrar säkerheten när man är upp på taket.

Den är dessutom lätt att lägga med sina självklistrande kanter.