ANNONS

Marcus Thuresson – Klubbdirektören som äter, sover och lever hockey

Efter en lång och framgångsrik spelarkarriär inom hockeyn så satsade Marcus Thuresson på en civil karriär, där han bl.a. under flera år jobbade som Sverigechef för Mekonomens verkstadsdel. Men kärleken till hockeyn har hela tiden funnits kvar och när han 2015 fick frågan om att tillträda tjänsten som klubbdirektör för Rögle så var tiden mogen att återvända till hockeyvärlden.

– Jag hade inte haft några uppdrag inom hockeyn alls sen jag slutade som spelare 2004. Jag kände att jag var färdig med den biten då och ville göra något helt nytt. Men efter tio år kändes det intressant att få komma tillbaka in i idrottsvärlden. Att få jobba med något man tycker om och samtidigt göra affärer med det gör det extra attraktivt, berättar Marcus.

Rollen som klubbdirektör innebär dock intensiva dagar med tidiga morgnar och sena kvällar. Men det är inget som verkar störa Marcus nämnvärt, snarare får jag känslan att han gillar att ha många bollar i luften.

– Det här jobbet blir ju en livsstil, och ibland känns det som om man är igång 24 timmar om dygnet. Men det är fantastiskt roligt och ett väldigt varierat och inspirerande jobb där man hela tiden ställs inför nya utmaningar. För det mesta är jag ur sängen innan kl. 06.00 och en halvtimme senare sitter jag i bilen på väg från hemmet i Skanör. Frukosten och morgonkaffet tar jag oftast i bilen på väg till jobbet.

Arbetsdagarna är mötestäta och det gäller att hela tiden hålla sig ajour ekonomi och sponsorer som den sportsliga biten.

– Oftast är det intensiva dagar med många aktiviteter. Idag har jag till exempel varit på en nätverksträff med vårt affärsnätverk Rögle Exclusive och senare idag kommer våra revisorer på besök. Annars brukar en vanlig dag börja med ett sportmöte kl. 07.45 med huvudtränaren gällande statusen för truppen. Där diskuterar vi läget i truppen och jag försöker stötta med lösningar och tips i den mån det behövs. Efter det brukar jag ha en avstämning med ekonomiavdelningen och sen gå igenom det kommersiella med Joel. Dessutom träffas ledningsgruppen med jämna mellanrum och varje vecka sammanfattas i en veckorapport.

Vad är egentligen ditt uppdrag i rollen som klubbdirektör?

– Enligt mitt sätt att se det så handlar min roll främst om ledarskap. Jag ska finnas där när tränare, sportchef m.fl. behöver hjälp och stöttning. Vi har en bra organisation med drivna människor och kontinuerlig dialog. Tillsammans kommer vi överens om vilka klubbens mål ska vara. Men jag går inte in och petar tränarens och sportchefens arbetsuppgifter. Det handlar om att ge ett förtroende och lita på varandra. Vi anställer ju människor utifrån deras kunskap och då är det också viktigt att man har tillit.

Matchdagar när laget spelar hemma så blir det inte bara tidiga morgnar utan även sena kvällar. Marcus är på plats i arenan 3-4 timmar innan matchen och är vanligtvis inte hemma i Skanör igen förrän vid midnatt.

– Jag brukar försöka hinna basta innan hemmamatcherna, och sen sitter jag med Chris under matcherna. Jag är dock inte med i omklädningsrummet under periodpauserna. Däremot är jag ofta i omklädningsrummet efter matcher för att lyssna på vad som sägs och hålla mig uppdaterad på hur spelare och tränare tänker. Och självklart så lever jag mig in och har åsikter om spelet. Alla på läktaren är ju experter och har sin idé om hur laget borde spela. Jag har ett hett temperament och blir irriterad, förbannad och besviken efter förluster. Men det värmer i hjärtat när folk lämnar Lindab Arena glada och vi har vunnit. Och min förhoppning är att ska ha uppskattat såväl underhållning som mat och dryck.

Ibland kan det dock vara skönt även för en hockeynörd att ta det lite lugnt och inte bara tänka hockey. Och när Marcus är ledig så ligger fokus på att koppla av och hämta ny energi inför nästa arbetsvecka.

– Privat så gillar jag att ta det lugnt, vara med familjen, slappa på soffan, laga mat och bara vara. Det enda störningsmomentet är väl att jag aldrig kan stänga av mobiltelefonen. Men jag upplever det inte som särskilt påfrestande. För några år sen råkade jag dock svara i mobilen på ett utav barnens skolavslutningar i kyrkan, och det var väl kanske inte helt uppskattat, avslutar Marcus.

Materialet är framtaget av Rögle BK med samarbetsparterns

Läs mer på Rögle BK:s hemsida