Anton Åkesson kom på idén om att återvinna bröd.

Anton Åkesson kom på idén om att återvinna bröd. Foto: Martin Wingren

VIDEO: Bageri återvinner bröd för att minska svinnet

ÄNGELHOLM.

På Sjöholms bageri blir gårdagens bröd numera till nytt, för att minska svinnet.

Av
Martin Wingren

– Vi har haft det här tänket sedan innan, där vi använder restprodukter från bryggeriet. Sedan har det varit mycket prat om bröd i media, till exempel försöker de göra tyg av bröd i Borås, säger Anton Åkesson som driver Sjöholms bageri med sin bror.

Sagt och gjort. Efter att ha klurat på idéer under arbetsnätterna så kom Anton Åkesson på att använda gårdagens bröd för att göra nytt bröd.

– Man lägger det i vatten och tillsätter nytt mjöl och ny surdeg. Vi har sju olika sorters bröd och beroende på vilket bröd som blir över så blir det återvunna brödet olika ljust eller mörkt, säger han.

Förhoppningen är att bidra till minskat matsvinn.

Gårdagens bröd blir som nytt.

Gårdagens bröd blir som nytt. Foto: Martin Wingren

– Bröd är ett av de livsmedel som det slängs mest av. Uppvuxen med en mamma som aldrig slängde mat så gör det ont i en när man tvingas slänga, säger Anton Åkesson som gärna delar med sig av receptet på återvunnet bröd:

– Det är redan tre bagerier som hört av sig som fått receptet. Målet är att alla ska baka gott bröd och ta hand om sitt svinn, fortsätter han.

Bagaren har fler idéer på lut och experimenterar gärna.

Anton Åkesson på Sjöholms bageri.

Anton Åkesson på Sjöholms bageri. Foto: Martin Wingren

– Det är ju inte alla experiment som går bra. Vi arbetar gärna med lokala leverantörer och vi har försökt baka bröd på groddar. Det blev inte så lyckat första gången men vi får göra nya försök, säger Anton Åkesson.

Publicerad 24 August 2019 00:00