Pappershanddukar ska återvinnas.

Pappershanddukar ska återvinnas. Foto: Pressbild

Kommunen först med att återvinna pappershanddukar

ÄNGELHOLM.

Ett system för att återvinna pappershanddukar ska införas i Ängelholm, för att minska miljöpåverkan. Till en början utvärderas systemet på tre skolor.

Av
Martin Wingren

Återvinningssystemet kommer att utvärderas på Rönnegymnasiet, Toftaskolan och Ekens förskola och kommer även att införas på stadshuset. Kommunen räknar med att minska restavfallet med 20 procent och koldioxidavtrycket med 40 procent.

– Det är mycket papper vi pratar om. Bara från Rönnegymnasiet och Toftaskolan kommer vi skicka 5 000 kilo pappershanddukar till återvinning istället för att allt ska bli avfall, säger lokalvårdschef Pia Radil i ett pressmeddelande.

Det kommer att finnas separata papperskorgar för pappershanddukar på toaletterna. När papperskorgarna töms av städpersonalen samlas handdukarna in och förvaras på NSR:s anläggning innan de transporteras vidare till Göteborg, där de blir nya mjukpappersprodukter.

Tanken är att återvinningssystemet ska införas på alla kommunens toaletter.

– Förutom att vi minskar kommunens koldioxidavtryck är detta också ett sätt att öka den allmänna medvetenheten om att vi alla behöver minska vår klimatpåverkan, säger miljöstratag Robin Pehrsson.

Ängelholm är först ut i landet med att införa denna sorts återvinning.

– Leverantören vi arbetar med är de enda på marknaden som arbetar med att återvinna pappershanddukar. Därför vet vi att våra skolor kommer vara först i Sverige när vi inför systemet i höst, säger Pia Radil.

Publicerad 04 June 2019 09:20