Snart drar högsäsongen igång på Järnvägens museum i Ängelholm. Världens största Märklinlok, av modell 903, visas upp för besökarna även invändigt under Familjens dag. Krister Månsson och Staffan Löfberg arbetar på museet.

Snart drar högsäsongen igång på Järnvägens museum i Ängelholm. Världens största Märklinlok, av modell 903, visas upp för besökarna även invändigt under Familjens dag. Krister Månsson och Staffan Löfberg arbetar på museet. Foto: Martin Wingren

Familjedag ångar igång högsäsongen på järnvägsmuseet

ÄNGELHOLM.

Järnvägens museum i Ängelholm har öppet året men den 1 juni drar sommarsäsongen igång. Då blir det familjedag på museet. Då öppnas även en ny utställning.

Av
Martin Wingren

Museet har öppet alla dagar utom måndag året runt men den 1 juni börjar högsäsongen och då är det öppet alla veckans dagar och även turisterna börjar leta sig dit.

– Förra året slog vi 40 000-strecket i antal besökare, vi hoppas på fler i år. Det är ett stort intresse för museet och för järnväg och klimatfrågor, säger Staffan Löfberg som är programansvarig på museet.

– Just i Ängelholm håller man ju på att göra om vid stationsområdet och så ska det byggas dubbelspår, inflikar kollegan Krister Månsson.

Den 1 juni blir det Familjedag på museet, som innebär premiär på sommarsäsongen.

– Då har vi minibanan i parken, vi har ett tält med olika happenings. Det blir en gammeldags marknadskänsla, vi kör även med ånglok som man kan åka med en runda. Och det är fri entré, säger Staffan Löfberg.

En karta visar hur sockerbruken och järnvägen knöts samman.

En karta visar hur sockerbruken och järnvägen knöts samman. Foto: Martin Wingren

Nytt för i år på museet är utställningen Skånskt socker, som handlar om sockerbruk vilka i sin tur hade en stark anknytning till järnvägens utbyggnad.

– Sockerbetsindustrin behövde bra transporter, säger Krister Månsson.

– Ofta var det samma industrimän bakom sockerbetsindustrin som stod bakom satsningar på järnvägen. På 20-talet, när det var som mest, arbetade 75 000 personer inom industrin, säger Staffan Löfberg.

Staffan Löfberg och Krister Månsson på Järnvägens museum.

Staffan Löfberg och Krister Månsson på Järnvägens museum. Foto: Martin Wingren

Familjedag

På Järnvägens museum lördagen den 1 juni klockan 10-17

Publicerad 16 May 2019 11:25