Besparingar väntar inom räddningstjänsten.

Besparingar väntar inom räddningstjänsten. Genrebild: Martin Wingren

Besparingar kan leda till att brandstationer försvinner

ÄNGELHOLM.

Räddningstjänsten Skåne Nordväst ska spara totalt fem miljoner kronor. För Ängelholms del handlar det om att tre stationer kan komma att dras in och centraliseras till centralorten.

Av
Martin Wingren

Förslaget är del i en större besparing som räddningstjänsten behöver göra, något som Lokaltidningen skrev om i helgen. Detta för att klara budgeten inom förbundet till 2022. Tanken när förbundet drogs igång var att få elva kommuner som medlemmar – i dagsläget är det bara fyra, vilket påverkar ekonomin enligt förbundet som därför behöver anpassa verksamheten efter detta inför framtiden. De kommuner som ingår är Ängelholm, Helsingborg, Örkelljunga och Bjuv

– Som det ser ut i dag får vi inte in de intäkter vi hoppas på från medlemskommunerna. Det gör att vi behöver se över hur vi arbetar inom organisationen, säger förbundsdirektör Christer Ängehov.

Enligt uppgift kan Ängelholm drabbas så tillvida att de tre stationerna, eller räddningsvärnen, i Munka Ljungby, Strövelstorp och Vejbystrand läggs ned och istället centraliseras till Ängelholm. Runt 20 frivilliga deltidsbrandmän berörs av förslaget.

Enligt förslaget har de tre aktuella stationerna stora brister när det kommer till arbetsmiljö, lokaler, material och fordon. Brister som skulle kosta för mycket att åtgärda.

Publicerad 15 May 2019 11:45