"Ibland blir jag tvungen att överträda hastighetsbegränsningen för att hinna fram i tid. Då är det alltid någon som försöker få mig att sakta ner genom att inte släppa förbi mig", säger Dan Gustavsson. Foto: Adobe Stock/Privat

Brandmannens vädjan till allmänheten: ”Väldigt avgörande”

Inlägg på facebook får många reaktioner

ÄNGELHOLM. Som deltidsbrandman måste man snabbt kunna vara på plats vid akuta larm. I ett inlägg på Facebook vädjar deltidsbrandmannen Dan Gustavsson om att kommuninvånarna i Ängelholm ska ha det i åtanke innan de medvetet blockerar vägarna för honom och hans kollegor.

Av
Maja-Wera Honkanen

Dan har jobbat som deltidsbrandman i tio år. Han skrev Facebook-inlägget efter han till slut ledsnat på människor som jämt ska bete sig respektlöst i trafiken.

– Människor pekar ofta finger åt oss från trottoarerna, säger han.

Var tredje vecka förväntas Dan vara tillgänglig 24 timmar om dygnet och beredd på att släppa det han håller på med, vad det än är. När han blir kallad måste han vara på brandstationen inom sex minuter.

– Ibland blir jag tvungen att överträda hastighetsbegränsningen för att hinna fram i tid. Då är det alltid någon som försöker få mig att sakta ner genom att inte släppa förbi mig.

När Dan får ett larm måste han först ta sig till brandstationen i personbil. Han är därför medveten om att det kan vara svårt för trafikanterna att veta vem han är och vart han är på väg.

– Det hade varit önskvärt med någon form av blixtljus på våra bilar för att markera att vi är brandmän. Varför det inte finns, vet jag inte.

Samtidigt tycker Dan inte att det är någon annan än polisens uppgift att se till så folk inte bryter mot trafikreglerna.

– Har man otur förlorar man två av de sex minuterna man har på sig. Är man på väg för att hjälpa en person med hjärtstopp är dessa väldigt avgörande.

Inlägget på Facebook har hittills bara fått positiva reaktioner. Dan har dock inte upplevt någon märkbar skillnad i trafiken.

– Det kan bero på att det framför allt är äldre män som hytter näven åt oss. Folk i den åldern har sällan koll på vad som skrivs i sociala medier.

Publicerad 08 May 2019 07:00