Lars Bygdemark är en av få flygfotografer.

Lars Bygdemark är en av få flygfotografer. "Det finns nog bara ett tiotal i Europa", säger han. Foto: Martin Wingren

Han ser landet från ovan

VEJBYSLÄTT.

Lars Bygdemark har sett hela landet uppifrån flygplan och förevigat olika landskap och städer med sin kamera. Nu debuterar han på Konstrundan.

Av
Martin Wingren

I mitten på 70-talet anställdes Lars Bygdemark som flygfotograf på Lantmäteriverket. Snart fick han även ett konstnärligt intresse och anordnade sin första utställning med flygbilder på landskapet 300 meter nedanför.

– Jag upptäckte att det är så vackert, man ser mönster och färger, jag har talang för att se det. När man är uppe i luften så går allt så fort så man måste vara snabb, en bild kan vara borta på en sekund, säger Lars Bygdemark.

Han arbetar halvtid med kommersiella projekt, för exempelvis arkitekter och samhällsplanerare. Andra halvan ägnar han åt det konstnärliga.

– När man flyger över städer så ser det ut som legostäder. Man får en aha-upplevelse när man ser det uppifrån, säger Lars Bygdemark som upptäcker olika saker som inte går att se annars.

– Ett radhusområde i Lund ser ut som datorchip. Man kan även se hur tydlig gränsen mellan stad och landsbygd är.

När Google earth kom trodde han att intresset för hans flygfotografi skulle minska men det har snarare ökat på intresset för att se saker och ting från ovan.

– Jag tror att folk upptäcker nya saker där de bor, säger fotografen.

Runt 10 000 flygtimmar räknar han med att det har blivit. Lars Bygdemark hyr in sig hos piloter och åker i högvingade plan där det går att öppna en ruta när han ska ta bilder. Hans fotografier har ställts ut bland annat på Göteborgs stadsmuseum, Dunkers kulturhus i Helsingborg och nu senast på Gilleleje kulturhavn men även på House of Sweden i Washington, USA. Nu närmast väntar Konstrundan.

– Det ska bli spännande. Jag brukar själv åka runt när det är konstrunda. Det är stor mångfald bland konstnärerna, säger Lars Bygdemark.

Konstrundan

I år firar Konstrundan 25 år. Antalet konstnärer som deltar uppgår till 143 stycken och rundan pågår 19-28 april runt om i nordvästra Skåne. Lars Bygdemark, på Vejbyslätts bygata 15 är en av sex nya konstnärer för i år. Här kan du se ett urval av hans bilder.

Publicerad 19 April 2019 00:00