Kommunstyrelsens ordförande vill införa

Kommunstyrelsens ordförande vill införa "robotar" för att handlägga försörjningsstöd. Genrebild: Adobe Stock/Arkivfoto

Robot kan komma att avgöra vem som får försörjningsstöd

ÄNGELHOLM.

En robot, eller rättare sagt ett digitalt system, har redan införts i bland annat Trelleborg och Landskrona för att handlägga ansökningar om försörjningsstöd. Nu vill kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm att det även införs här.

Av
Martin Wingren

Roboten är en programvara, en algoritm, som hämtar uppgifter om den sökande från olika myndigheter och register för att sedan istället för en handläggare bedöma om en personen har rätt till försörjningsstöd. Något som kan effektivisera verksamheten, menar kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) som vill införa ”robotar” även i Ängelholms kommun.

– Det här med försörjningsstöd är ett arbete som kräver mycket, utdrag ur register och en kartläggning av personers ekonomiska situation. Roboten sammanställer beslutsunderlag till handläggaren. Det borde vi ha även i Ängelholm så att handläggarna kan lägga mer tid på at träffa människor istället för att slå i register, säger Robin Holmberg och fortsätter.

Han menar vidare att det är en del i att använda digitalisering och it-system för att underlätta kommunala verksamheter som tar tid.

– Det frigör resurser för att kunna jobba med kärnverksamheten. Det är ett första steg i den omställning vi ser, där vi behöver göra mer digitalt med den typen av verksamheten om vi vill få skattepengarna att räcka, säger Robin Holmberg.

Däremot handlar det inte om att dra ned på handläggare-tjänster, menar kommunstyrelsens ordförande.

– Nej, dels handlar det om att frigöra mer tid för handläggarna att jobba mer hands on med klienterna och mer tid åt personliga möten och dels handlar det om rättssäkerheten, att få rätt bedömning om man har rätt till stöd, säger han.

Nu ska möjligheten att införa det digitala systemet utredas.

– Försörjningsstöd får se hur de kan implementera detta i verksamheten och titta på kostnader och så och återkomma med en kartläggning innan sommaren. Vi måste titta på om det ryms inom ram eller om vi måste skjuta till pengar, säger Robin Holmberg.

Publicerad 14 April 2019 00:00