Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Adobe stock

Räddningstjänsten varnar: Släpp inte in okända

Många ängelholmare har fått samtal från personer som vill göra brandskyddskontroll

ÄNGELHOLM. Många ängelholmare har fått samtal från okända personer som hävdar att de ska få besök för brandskyddskontroll. "Vi arbetar inte på det sättet" säger Räddningstjänsten och varnar nu tillsammans med Ängelholms kommun för bedrägeriförsöken.

Av
Mattias Grenholm

Ängelholms kommun går på sin hemsida ut med en varning för att bedragare är i farten. Flera invånare i kommunen har fått telefonsamtal där en okänd person ger sken av att ringa från kommunen eller Räddningstjänsten och att de snart ska komma hem till den uppringde för brandskyddskontroll.

– Det verkar vara någon typ av organiserad brottslighet. Vi gör inte brandskyddskontroll, det är sotarnas uppgift. Det händer att vi kontaktar husägare med brev för kontroll av eldstaden, men bara om det har skett en olycka eller om exempelvis hemtjänsten gör en orosanmälan, säger Marcus Rosberg, kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Han uppmanar husägare att vara vaksamma om någon okänd kontaktar dem för brandskyddskontroll. Om någon typ av besök ska göras från Räddningstjänsten i flerfamiljshus ska detta ha informerats i god tid av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

– Vi visar alltid upp legitimation vid besök så släpp aldrig in någon som inte kan legitimera sig. Ring oss gärna också för att dubbelkolla att det är vår personal på plats, säger Markus Rosberg.

Ängelholms kommun ger samma rekommendation och skriver att kommunens personal alltid ska kunna legitimera sig.

Publicerad 23 March 2019 07:00