Åttaåriga Jill gillar att bada. Matte Therese Wärme driver Möllergårdens hundcenter som har hundsim.

Åttaåriga Jill gillar att bada. Matte Therese Wärme driver Möllergårdens hundcenter som har hundsim. Foto: Martin Wingren

Här plaskar hundar för hälsans skull

ÄNGELHOLM.

Till hundbassängen kommer fyrbenta simmare för både friskvård och rehabilitering. Något som blir allt vanligare, enligt Therese Wärme som driver Möllergårdens hundcenter.

Av
Martin Wingren

Åttaåriga aussien Jill väntar otåligt på att få på sig en flytväst för att kunna ta sig ett dopp i bassängen. När matte slänger iväg en leksak så hoppar Jill i så att det stänker över bassängkanten. Hunden har artros och ryggproblem, något som matte Therese Wärme menar att simtagen hjälper mot.

– Hon älskar att bada. Det brukar ta tre gånger för en hund att vänja sig vid bassängen sedan tycker de att det är kul, säger Therese Wärme som är utbildad hundfysioterapeut och driver Möllergårdens hundcenter där det även finns hundhotell och hunddagis.

– Jag har våtdräkt på mig och är med som instruktör med hunden i bassängen. Sedan har vi även självsim, där man bokar en tid och simmar sin hund själv.

Hundar simmar både i rehabiliterings- och friskvårdssyfte.

Hundar simmar både i rehabiliterings- och friskvårdssyfte. Foto: Martin Wingren

Till bassängen kommer det både hundar som remitterats dit av veterinär och hundar vars ägare tar dit sina fyrbenta vänner i friskvårdssyfte. Från 14 veckor tycker Therese Wärme att man ska börja vänja sin valp vid att bada.

– Det blir allt vanligare med hundsim, vid till exempel korsbandsskador, diskbråck och ryggproblem. Det ger ökad cirkulation och minskar stelhet, säger Therese Wärme och fortsätter:

– Och folk är mer rädda om sina hundar. Hundsim är även i friskvårdssyfte, vi har även självsim och det kommer till exempel agilityhundar och jakthundar som behöver aktiveras.

Jill, en Australian shepherd, gillar att bada.

Jill, en Australian shepherd, gillar att bada. Foto: Martin Wingren

Therese Wärme med hunden Jill.

Therese Wärme med hunden Jill. Foto: Martin Wingren

Publicerad 13 March 2019 11:05