I maj är det dags för EU-val.

I maj är det dags för EU-val. Genrebild: Adobe Stock

Snart dags för EU-val – färre än hälften av ängelholmarna röstade

ÄNGELHOLM.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men det är ett val som lockar få väljare. I förra valet år 2014 röstade bara 46 procent av Ängelholmsborna.

Av
Martin Wingren

Även om det är från låga nivåer så syns en ökning när det gäller valdeltagandet. Rikssnittet låg på 51 procent i valet 2014, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det är det högsta valdeltagandet till Europaparlamentsval som vi har haft hittills i Sverige. Det har varit en stegrande ökning i de tre senaste valen, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Valdeltagandet har också ökat i Ängelholm. År 2004 röstade 34 procent, i nästföljande val 2009 var det 43 procent och 2014 alltså 46 procent.

Linda Berg tror att valdeltagandet generellt skulle kunna bli högre i år, med tanke på att det just nu är ett osedvanligt stort fokus på europeiska frågor och politik i media.

– Det är svårt på förhand, och särskilt innan den aktiva kampanjen från de politiska partierna har satt igång, att sia exakt om hur utfallet kommer att bli. Gissningsvis skulle jag inte tro att det blir någon dramatisk minskning av valdeltagandet, utan snarare att det hamnar på ungefär samma nivåer eller kanske till och med ökar lite, säger Linda Berg

Publicerad 11 March 2019 10:00