Flygbolaget Bra väljer att klimatkompensera alla resor.

Flygbolaget Bra väljer att klimatkompensera alla resor. Foto: Pressbild

Flygbolag gör världsunik satsning

"Tydliggöra för resenärerna hur flyget kan bli mer klimatsmart"

ÄNGELHOLM/STURUP/SVERIGE.

Flygbolaget Bra börjar klimatkompensera allt koldioxidutsläpp som görs av bolaget. Något som flygbolaget menar sig vara först ut i världen med.

Av
Martin Wingren

– Vi har jobbat med hållbarhet många år inom Bra. Detta är nästa steg, efter biobränslesatsningen. Vi ser att det är läge för att kunna tydliggöra för resenärerna hur flyget kan bli mer klimatsmart, på ett enkelt sätt. Det gäller även koldioxidutsläpp från marktransporter och bilar på flygplatser, inte bara flygplanen, säger Jim Hofverberg som är presschef på flygbolaget.

Flygbolaget menar att det finns en efterfrågan på klimatkompenserade resor.

– Som vi nu har möjlighet att erbjuda. Det finns även en opinion kring utsläpp från flyg och det är klart att vi gör detta också på grund av det. Men det är även byggt utifrån vårt arbete med hållbarhet. Vi har tittat en tid på klimatkompensation och hur det ska gå till. Vi valde först att minska våra egna utsläpp och erbjuda möjligheten till biobränsle, säger Jim Hofverberg.

Koldioxidkompensationen för alla flygresor går ut på att flygbolaget investerar i projekt som minskar koldioxidutsläppen någon annanstans i motsvarande mängd.

– Det är ett Gold standart-certifierat program, så det är hårt kontrollerat, säger Jim Hofverberg.

Möjligheten att välja till att betala för biobränsle finns fortfarande för flygbolagets resenärer. Men att ersätta vanligt bränsle med detta är inte praktiskt genomförbart i dagsläget, menar Jim Hofverberg.

– Biobränsle innebär noll i utsläpp men det är en större kostnad totalt sett och produktionen är inte så stor i världen att det räcker. Och om vi hade lagt på biobränsle-kostnaden på alla resenärer så hade våra biljettpriset ökat radikalt. Konsumenten tittar ofta på priset, säger han.

Publicerad 09 March 2019 02:30