Jonatan Olsson tävlar i landslaget i hovslageri.

Jonatan Olsson tävlar i landslaget i hovslageri. Foto: Martin Wingren

Hovslagare uttagen till landslaget – ska tävla i VM

ÄNGELHOLM.

23-årige hovslagaren Jonatan Olsson från Ängelholm har många järn i elden. Han är uttagen till landslaget i hovslageri.

Av
Martin Wingren

Förutom jobbet som hovslagare så lägger Jonatan Olsson många timmar på att träna inför tävlingar, i sin smedja som han har på föräldragården i Hjärnarp.

– Det blir fem-sex tävlingar om året och det gäller att hela tiden ligga i träning, säger han.

Han är uttagen för tredje gången till landslaget och i september väntar VM, som går av stapeln i England. Inför tävlingen får deltagarna en ritning på hästskor och sedan är det upp till de tävlande att genomföra det så bra som möjligt. En domare bedömer sedan resultatet.

– Det kommer tävlande från bland annat Europa, USA och Nya Zeeland. Det är kul att komma över dit och träffa likasinnade som vill utveckla nya tekniker, säger Jonatan Olsson och fortsätter:

– Det står tävlande på rad med städ och ugn och sedan ska man vara klar på en viss tid.

Jonatan Olsson började som ryttare och kom på att han ville arbeta med hästar och driva eget. Då föll valet på hovslageri, ett yrke som inte förändrats så mycket. Under gymnasietiden började han praktisera på lov och helger och sedermera gick han en tvåårig utbildning på Flyinge.

– Det är ett av de yrken som är mest traditionella, det är i stort setta samma arbetssätt som för 500 år sedan, mekaniskt hantverk. Det går inte att automatisera, varje häst som ska skos är individuell och det kräver en kontakt med hästen, säger Jonatan Olsson.

Förutom att jobba som hovslagare så lägger Jonatan Olsson många timmar på att träna inför tävlingar.

Förutom att jobba som hovslagare så lägger Jonatan Olsson många timmar på att träna inför tävlingar. Foto: Martin Wingren

Publicerad 18 February 2019 11:12