"Min mamma Anett gjorde många uppoffringar för mig. Hon lärde mig att vara stark, och är en av anledningarna till att jag kommit så långt som jag gjort idag", säger Rögles målvakt Justin Pogge. Foto: Thomas Rödin

Rögles Justin Pogge: "Mamma lärde mig att vara stark"

NV-SKÅNE.

Justin Pogge växte upp i västra Kanada och familjen flyttade runt en hel del under de tidiga uppväxtåren innan de slutligen slog sig ned i Prince George, British Columbia.

Av
Thomas Rödin

Men det var inte förrän vid 10 års ålder som Justin tog sina första stapplande steg mot det som skulle komma att bli starten på hans hockeyresa.

– Jag växte upp med en ensamstående mor som verkligen gjorde sitt yttersta för att ge mig bra förutsättningar, men hockey är en dyr fritidsaktivitet och vi hade helt enkelt inte råd när jag när jag var liten. Istället blev det baseball som blev min första sport, och det var först när jag fyllt tio som jag provade på hockey för första gången. Min mamma Anett gjorde många uppoffringar för mig. Hon lärde mig att vara stark, och är en av anledningarna till att jag kommit så långt som jag gjort idag, berättar Justin.

Var det självklart att du skulle bli målvakt?

– Jag antar att tränaren tyckte att jag gjorde mest nytta i målet eftersom jag alltid varit ganska lång och stor. Han placerade mig i målet redan på den första träningen, och där har jag blivit kvar. Jag är en stor kille men ändå smidig och försöker att stå rätt i varje enskild situation.

Efter att med framgång ha spelat i ett antal klubbar i juniorhockeyligan WHL så draftades Justin 2004 av Toronto (i tredje rundan, #90 totalt). Han skulle två år senare också komma att vinna JVM-guld med Kanada i Vancouver och senare samma år debutera i seniorlandslaget under Spengler Cup.

– Att få vinna junior-VM på hemmaplan och sen samma år även få debutera i A-landslaget var givetvis otroligt stort för mig. Och även om det inte blivit fler landskamper sen dess, så lever fortsatt drömmen. Mitt mål är fortfarande att ta mig tillbaka till NHL, och där få en ny chans att visa att jag har det som krävs.

Det blev sedermera en handfull matcher för Toronto i NHL, men desto fler i AHL innan 2012 tog steget från USA till Italien för sitt första utlandsäventyr. En resa som så småningom skulle ta honom till Sverige och spel med Karlskoga, Färjestad och slutligen Rögle.

Du har spelat för 17 olika klubbar hittills under din karriär. Är du en rastlös person?

– Kanske är det så. Jag har alltid haft ett stort intresse för att resa och ta del av andra kulturer. Samtidigt så är det så mycket annat som spelat in. Fokus, oavsett vilken klubb man är i, är så klart alltid att man vill spela så mycket möjligt. Men det varit en väldigt kul resa hittills och jag ångrar ingenting.

Idag har Justin slagit sig till ro i Ängelholm med sin fru Christina som han mötte i Kalifornien under tiden i Anaheim Ducks organisation. Tillsammans fick paret nyligen sitt första barn i sonen Nash, en upplevelse som Justin ett helt nytt kapitel i livet.

– Det är verkligen en speciell grej att bli pappa. Helt plötsligt centreras livet istället runt ens barn. Jag har en fantastisk fru som emellanåt får agera mamma både till mig och Nash, haha. Vi spenderar i stort sett all ledig tid tillsammans och något av det bästa jag vet är att laga mat tillsammans med familjen, eller att vi ger oss ut på vandring ute vid Kullaberg. Andra favoritställen är A&M Coffe Bar ute vid Brännborns Center och Garage i Höganäs.

Funderar du någonsin över livet efter hockeykarriären?

– Egentligen inte. Jag är ju fortfarande mitt uppe i karriären, men självklart är jag medveten om att den inte varar för evigt. Jag har väl helt enkelt bara inte riktigt kommit fram till vad jag vill göra än. Men jag svårt att se att det blir en fortsättning inom tränaryrket, när jag är klar med hockeyn så är det nog för gott.

När vi går ut från Lindab Arena för att köra bort till Orangeriet i Varalöv och ta några bilder så frågar Justin direkt om han får köra. Och innan vi kommer iväg så blir det först en utflykt till grusplanen bakom ishallen för att spinna loss lite på den isbelagda ytan.

– Jag älskar bilar och har varit och kollat på rally ett par gånger här i Sverige. En dröm hade varit att få bli motorjournalist och testa och betygsätta olika bilmärken och modeller. Typ som killarna i ”Top Gear”. Det hade verkligen varit fantastiskt, avslutar Justin.

Personligt

Namn: Justin Pogge

Ålder: 32 år

Bor: Ängelholm

Familj: Frun Christina och sonen Nash

Position: Målvakt

Tidigare klubbar: Summerland Sting, Prince George Cougars, Calgary Hitmen, Toronto Marlies, Anaheim Ducks, Bakersfield Condors, San Antonio Rampage, Albany River Rats, Charlotte Checkers, Phoenix Coyotes, Portland Pirates, Ritten/Renon, BIK Karlskoga, Färjestad BK, HC Slovan Bratislava.

Publicerad 11 February 2019 11:17