Det är stor skillnader mellan landets kommun på invånarnas aktievinster.

Det är stor skillnader mellan landets kommun på invånarnas aktievinster. Genrebild: Mostphotos

Så stor aktievinst gjorde Ängelholmsborna i snitt

Stora skillnader mellan landets kommuner

ÄNGELHOLM.

Det är stora skillnader i hur mycket invånarna i landets kommuner tjänade på försäljning av aktier, fonder eller andra värdepapper 2017, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Av
Martin Wingren

Ängelholmsborna gjorde en snittvinst på drygt 55 000 kronor, vilket motsvarar 2,5 procent av invånarnas totala inkomster i genomsnitt. Att jämföra med Båstad som hamnar på plats två i landet och där snittvinsten var nära en kvarts miljon kronor, eller 10,7 procent av invånarnas totala inkomster i genomsnitt.

– Det är framförallt högutbildade och medel- och höginkomsttagare som har hittat till investeringssparkonto och aktier och fonder som sparform, och då blir det naturligt att kapitalvinsterna är större i kommuner med fler höginkomsttagare, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, till nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet låg på drygt 54 000 kronor för inkomståret 2017. Helsingborgarna gjorde en snittvinst på knappt 46 000 kronor och i Höganäs är siffran 74 733 kronor. Lägst snittvinst i Skåne gjordes i Burlövs kommun, 11 985 kronor eller 0,4 procent av invånarnas totala inkomster i genomsnitt.Danderyd är i topp med nära 370 000 kronor i snittvinst.

Publicerad 08 February 2019 08:42