Sri Lanka är ett resmål som ökat mellan 30 och 40 procent.

Sri Lanka är ett resmål som ökat mellan 30 och 40 procent. Genrebild: Mostphotos

Hit reste Ängelholmsborna under förra året

ÄNGELHOLM.

Den varma sommaren gjorde att Ängelholmsborna bokade färre resor till sol och värmen. Däremot ökade intresset för långväga resmål med fler upplevelser.

Av
Martin Wingren

Första halvåret 2018 bokades det många resor men värmen som höll i sig från maj till september gjorde att resvanorna ändrades, enligt Ticket Ängelholm och deras statistik för förra året.

– Ängelholmsborna har ett stort intresse för att upptäcka andra kulturer och vill uppleva mer under en semester idag än för bara några år sedan. Långresor ökade rejält i fjol, även om de mer klassiska resmålen fortfarande toppar listan över mest bokade resmål, säger Elin Lindström, säljchef hos resebyrån, i ett pressmeddelande.

Upplevelseintensiva resmål som Sydafrika, Vietnam, Indonesien och Sri Lanka ökade mellan 30 och 40 procent. Kryssningar i framförallt Karibien och Medelhavet har också gått framåt och ökar med sju procent. Vandrings- och träningsresor är en annan typ av semesterform med stadigt ökande efterfrågan bland svenska resenärer.

– Resor och resmål som erbjuder stor variation i upplevelser är hetare än någonsin. Storstäder som också har fina sandstränder, som Los Angeles och Miami, klättrar rejält. Dessutom ökade alla typer av träningsresor under 2018 . Fler och fler vill röra på sig på semestern, och jag tror att detta kommer hålla i sig under 2019. Även under mer traditionella sol- och badresor vill man gärna kunna lägga in någon utflykt eller passa på att träna någon gång, säger Elin Lindström.

En annan trend är att Turkiet är på väg tillbaka, efter att bokningarna blivit färre till följd av politisk orolighet. Nu har bokningarna till landet ökat med 44 procent.

Topp tio

Tio mest populära resmålen bland Ängelholmsborna under 2018

1. Gran Canaria

2. Kreta

3. Mallorca

4. Bangkok

5. Teneriffa

6. Cypern

7. Rhodos

8. Phuket

9. Malaga

10. Split

Källa: Ticket

Publicerad 04 February 2019 11:52