Hanna Hellberg föreläser om psykisk ohälsa och arbetar själv förebyggande som fältsekreterare.

Hanna Hellberg föreläser om psykisk ohälsa och arbetar själv förebyggande som fältsekreterare. Foto: Martin Wingren

Hanna: "En diagnos har blivit en stämpel"

Använder egna erfarenheter för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa

ÄNGELHOLM.

Hanna Hellberg drabbades av psykisk ohälsa i tidig ålder. Nu arbetar hon som socionom förebyggande med barn och unga och har även börjat föreläsa om ohälsa bland ungdomar.

Av
Martin Wingren

Det var i sjätte klass som Hanna Hellberg började må psykiskt dåligt och i 15-årsåldern drabbades hon av anorexia. Hon har genom livet gått igenom olika behandlingar – för sju år sedan drabbades hon dessutom av cancer. Men allt detta har gjort att hon själv känner att hon blivit starkare. Nu vill hon använda sina erfarenheter och föreläsa för ungdomar och vuxna som arbetar med ungdomar på olika sätt.

– Jag vill försöka ta bort skuld- och skamkänslor och visa att det finns en människa bakom diagnosen. En diagnos har blivit en stämpel, något som beror på okunskap och rädsla hos omgivningen. Vissa kan känna att de är rädda att göra fel när de bemöter någon med psykisk ohälsa. Men vi behöver lyfte de här frågorna, säger Hanna Hellberg.

Som fältsekreterare i Åstorps kommun är hon ute och träffar barn och ungdomar dagligdags.

– Vår målgrupp är 12-20-åringar och jag är ute på fritidsgårdar och skolor. Vissa ungdomar ser man på att de mår dåligt och vissa berättar om det. Generellt ökar psykisk ohälsa bland yngre, det visar flera undersökningar, säger Hanna Hellberg.

Det var en av hennes behandlare som tyckte att hon skulle bli socionom och att hon kunde bli en bra sådan, berättar Hanna Hellberg.

– Allt som hänt har utvecklat mig. Många av de som väljer yrket vill hjälpa människor, säger hon.

När hon var 27 år drabbades Hanna Hellberg dessutom av cancer.

– När någon får cancer, så är det något som man kan ta på. Man blir mer uppmärksammad än om man mår psykisk dåligt, säger hon och fortsätter:

Hanna Hellberg drabbades av psykisk ohälsa i tidig ålder.

Hanna Hellberg drabbades av psykisk ohälsa i tidig ålder. Foto: Martin Wingren

– Men trots allt som varit tidigare lyckades jag hantera cancern.

Under namnet Livet förändras ser Hanna Hellberg nu fram emot att ge sig ut och föreläsa. Hon tänker sig förutom ungdomar även personal inom skolan, elevhälsan och fritidsverksamhet exempelvis som målgruppen.

– Det kan vara bra att veta vilka symptom som finns att titta efter. Sedan vill jag öppna upp för egna reflektioner. Jag vet inte vad det kommer att bli av föreläsningarna men det är något jag vill testa. Sprida budskapet att man ska prata om psykisk ohälsa och våga bemöta det, säger hon.

Föreläser om psykisk ohälsa

Läs mer på livetforandras.se/

Publicerad 28 January 2019 09:00