Hunden Lasse blev påkörd och är saknad av syskonen Vilmer och Vilda och hela familjen. Nu vill matte Emma Skog att något görs åt hastigheten på gatan.

Hunden Lasse blev påkörd och är saknad av syskonen Vilmer och Vilda och hela familjen. Nu vill matte Emma Skog att något görs åt hastigheten på gatan. Foto: Privat

Smitare körde ihjäl hunden Lasse: "Vi gråter mycket"

Nu kräver ägaren sänkt hastighetsgräns

ÄNGELHOLM.

I ett obevakat ögonblick sprang hunden Lasse ut på vägen och blev påkörd. Föraren försvann från platsen. Nu vill ägaren Emma Skog att man ska respektera hastigheterna. – Den här vägen har blivit ett enda stressmoment för mig och min familj efter olyckan. Man kör alldeles för fort. Tänk om det hade varit ett barn som blev påkört, säger hon.

Det var en ren tillfällighet att grinden till trädgården som normalt sett alltid är uppsatt inte var på plats den 3 november. Emma Skog var inne i huset när hon såg Lasse fara ut på gatan. Hon sprang ut och efter, men det var ett ögonblicks verk och han var påkörd – något en kvinna med hund bevittnade. Föraren? Hen försvann från platsen.

– Lasse skrek. Kvinnan med hunden skrek och barnen och mannen inne i huset skrek som hade sett vad som hade hänt. Det blev jättetraumatiskt och minutrarna jättelånga tills Lasse somnade in på platsen, berättar Emma Skog.

Hon är tacksam för Lasses del att det gick fort och att hela familjen hann ut så han slapp vara ensam i den stunden.

Tiden efter beskriver hon som svår.

– Vi gråter mycket hela familjen, pratar om händelsen. På gatan har han en liten minnesplats där flera grannar har tänt ljus, säger Emma Skog.

Men hon känner sig obekväm med att föraren inte stannade.

– Det var en olycka, absolut. Men eftersom man inte stannade och tog ansvar för händelsen blir det lätt att man skuldbelägger. Hade personen stannat hade jag inte varit arg på samma vis.

Hon beskriver också att många kör alldeles för snabbt på Kuskgatan och området omkring. Enligt kvinnan som bevittnade händelsen ska föraren ha kört över den tillåtna hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen.

– Det måste få ett slut med de höga hastigheterna och vi är många här i området som diskuterar detta. Jag vågar inte tänka på om det hade varit min son eller någon annans barn som i ett obevakat ögonblick sprang ut från en trädgård.

Emma Skog har polisanmält händelsen och har även varit i kontakt med Ängelholms kommun för att påtala hastighetsproblematiken.

Ann-Kristin Wiinberg, trafikingenjör på kommunen, känner till händelsen och bekräftar att det är 30 kilometer som gäller på sträckan.

– Jag har tagit informationen vidare till avdelningen och vi hoppas få upp en tillfällig hastighetsdisplay framöver, något som brukar motverka hastighetsöverträdelser, säger hon.

Kan man inte tänka sig permanenta farthinder?

– Ofta blir det väldigt ojämnt trafikflöde med farthinder då en del protesterar mot detta genom att sakta ner och gasa på ordentligt emellan dem. Det ger också en del buller om man kör på det sättet, säger Ann-Kristin Wiinberg.

Publicerad 04 January 2019 07:00