Frida Valström och Malou Gudmundsson har startat podden Barnfrihet.

Frida Valström och Malou Gudmundsson har startat podden Barnfrihet. Foto: Martin Wingren

De har valt liv utan barn: "Får många elaka kommentarer"

Startar gemensam podd kring omdebatterat ämne

ÄNGELHOLM.

Malou Gudmundsson, född och uppvuxen i Ängelholm, och Frida Walström möter båda fördomar på grund av att de har valt varsitt liv utan barn. Nu startar de podden Barnfrihet om ämnet.

Av
Martin Wingren

– Man får många elaka kommentarer, som att "du kommer att bli ensam och isolerad" och att "livet blir tomt" och att du är "självisk och egoistisk" från både familj, vänner och bekanta, säger Malou Gudmundsson som flyttade till Stockholm efter att ha tagit studenten vid Rönneskolan och därefter påbörjat en radio- och mediautbildning i Båstad där hon fick praktik i huvudstaden.

Redan i tidig ålder visste hon att hon inte ville ha barn, samtidigt som skolkamraterna började prata om att skaffa barn redan när de blev 20. Malou Gudmundsson startade företag ihop med Frida Walström och de båda började prata om det här med att inte vilja ha barn så småningom och upptäckte att de båda ville vara barnfria. Frida Valström, 33, är gift men hon och hennes man sköt hela tiden upp frågan om barn, berättar hon.

– Vi vill båda vara barnfria men jag får höra att jag skulle beröva min man möjligheten att få barn, säger Frida Walström.

De båda menar att ämnet är tabu och att det saknas ett forum för att ta upp frågan.

– Det ironiska är att den största tråden om barnfrihet finns på familjeliv.se, säger Malou Gudmundsson och fortsätter:

– Vi vill bryta tabut och skapa ett forum för att diskutera det. Det finns föreställningar om att man inte tycker om barn bara för att man inte själv vill ha det.

I podden, som kommer att ha ett avsnitt i veckan, kommer de bland annat att ta upp teman som bonusbarn, meningen med livet och att ångra sina barn. Det sistnämnda menar de att ingen vågar prata om.

– Det är tabubelagt att prata om. Normen att vilja skaffa barn är så stark.

Malou Gudmundsson, som är 31 år, har genom sitt förhållande fått tre bonusbarn men känner inte att hon skulle ändra sig och vilja ha barn senare.

– De är tvillingar på tio år och en sju år, jag skulle inte fixa om de var blöjbarn, säger hon och skrattar.

– För många som är barnfria är det bra att träffa någon som har barn för då är den biten avklarad för partnern. Folk säger att den biologiska klockan kommer att ticka igång men när då? Jag är faster till fyra barn och har ändå barn i mitt liv.

Frida Valström får också liknande kommentarer.

– Men jag vill inte att klockan börjar ticka igång, jag är nöjd med livet som det är, säger hon.

Podden hade premiär den 26 september och de första kommentarerna har varit glada tillrop. Men de väntar sig debatt.

– Det kommer att komma folk som tycker att vi är hemska människor, främst från de som inte ens lyssnar på podden utan bara läser rubriken, säger de.

Publicerad 01 January 2019 07:00